Doctorul Tammam Youssef a povestit la Marius Tuca Show ce inseamna viata de cardiochirurg pediatru, a explicat cum opereaza un bebelus care are cateva ore de viata, cum ii opreste inima cat o nuca, pentru a o putea opera si a o face din nou sa bata.
Medicul de origine siriana a venit in Romania acum 41 de ani, pentru Facultatea de Medicina din Bucuresti, iar de 8 ani vine lunar pentru a opera, pro bono, copii cu malformatii congenitale la Marie Curie.
Marius Tuca, foarte impresionat de toata discutia, a marturisit ca datorita unor oameni ca dr. Youssef omenirea mai are o sansa ca viata si lumea sa mearga inainte. „In toata perioada asta de pandemie, in sfarsit prima geana de lumina, primul semn ca lumea poate sa mearga mai departe, ca lumea poate supravietui tocmai prin acea reluare a mecanismului inimii unui copil care s-a nascut cu o ora in urma”.
Marius Tuca: Domnule doctor v-ati intors din Italia? Familia dumneavoastra este in Italia?
T. Youssef: Da, familia cea mica da, iar cea mare este in Siria. Conflictul s-a terminat, acum s-a concentrat in nordul Siriei. Eu cand mergeam in Siria, mergeam printre bombe. Ultima oara am fost acolo in februarie. Acum este liniste, dar este razboiul economic. In ceea ce priveste coronavirusul, noi avem embargo in Siria si norocul nostru e ca nu au venit multi oameni la noi, avem cam 100 de cazuri si 6-7 morti.
In anul 1985 am absolvit facultatea aici in Romania. Am ajuns la Bucuresti in iarna lui 1978-1979, era prima oara cand plecam de acasa, am ajuns la -25 de grade, in Siria erau +25 de grade.
Cei mai frumosi ani din viata mea, tineretea, i-am trait in Romania. Un profesor cu care am dat un examen in anul III, si i-a placut cum am raspuns mi-a prezis ca o sa ma intorc dupa 20 de ani sa fac ceva pentru aceasta tara.
Din 1983, profesorul care m-a sustinut a fost profesorul Pop de Popa, care a infiintat cardiochirurgia in Romania, care a fost atunci un om foarte important. Am facut teza de absolvire la dansul si mi-a spus ca usa e deschisa daca vreau sa fac specializarea la ei. M-am intors in Siria doi ani, apoi, in 1987 am revenit in Romania si am facut specializarea si apoi teza de doctorat in cardiochirurgie pediatrica in 1995. Am mers si in alte tari in Europa. Am participat la infiintarea Asociatiei Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia, care acum este cea mai mare asociatie de caritate din lume si activeaza in toate regiunile. De atunci am ramas in Italia, la Milano.
Am operat 55 de copii in perioada pandemiei la Bucuresti. De obicei, cea mai mare parte din copii cu cardiopatii se duc in strainatate, pentru ca nu exista structuri destule pentru a-i putea opera. De 8 ani de zile am deschis acest program de colaborare intre Romania si Italia, cu Ministerul Sanatatii si cu Asociatia Inima Copiilor. L-am semnat in 2013, in 2 iulie. Prima operatie a fost facuta in 23 septembrie.
T. Youssef : Am operat peste 1000 de copii in Romania.
M. Tuca: V-a fost teama? Stim bine ca acest virus se manifesta asimptomatic la copii.
T. Youssef: Teama e buna, ca daca iti e teama inseamna ca te si protejezi.
M. Tuca: Cum se intampla? Vin analizele, vedeti ca exista o problema la inima…
T. Youssef: Da. Si in special la nou-nascuti. Am operat un copilas la 5 ore dupa ce s-a nascut si unul la o zi. Am operat 25 de copii care aveau pana intr-o luna de viata si sub 3 kilograme.
M. Tuca: Care sunt resorturile umane care va dau puterea sa operati un copil de cateva ore?
T. Youssef: Cardiochirurgia pediatrica este o cultura, este o arta, in special in cazul nou-nascutilor. Sau o ai de la Dumnezeu, sau nu o ai, multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat-o. Nu este numai o persoana care face aceasta operatie, ci un grup de persoane, care au un merit deosebit. La Marie Curie avem o sectie de neonatologie minunata, facuta de dr. Carstoveanu, de invidiat nu numai in Romania, ci si in Europa. Acolo vin majoritatea copiilor care trebuie sa fie operati. Deci la Bucuresti, la Targu Mures, la Cluj si la Iasi se opereaza cei mai multi copii mici.
Diagnosticul se pune si intrauterin, deja stim ca se va naste cu o malformatie si trebuie operat. Ii facem ecografia din timpul sarcinii si stim daca are o malformatie. Uneori, cum naste trebuie sa facem operatia. Exista si anestezie speciala, cu o abilitate foarte mare pentru un bebelus. Artera unui copilas este sub un milimetru jumatate.
T. Youssef: Circulatia extracorporala este pregatita. Aceasta preia rolul inimii si al plamanilor. Izolezi inima. Cand operam, trebuie sa racim copilul pana la 28 de grade la patologia complexa, oprim inima cu o solutie si ii facem cambeza aorta. Inchidem aorta si deschidem sternul cu fierastraul. Operatia dureaza de la 10-15 minute pana la 3-4 ore. Uneori, o operatie dureaza si 10 ore. Mainile sunt aigurate si nu mi-au tremurat pana acum, multumesc lui Dumnezeu.
O urgenta de cardiochirugie pediatrica nu poate astepta sa treaca pandemia. Cel mai tanar pacient era nascut de 4 ore. Din pandemie toti cei 55 aveau sub 5 kilograme.
M. Tuca: Daca nu ii operati dumneavoastra, cine ii opera ?
T. Youssef: Nimeni. Doar la Targu Mures, dr. Suciu a operat 50-55 de copii. Restul erau spitale de COVID si nu se puteau opera.
T. Youssef: In Romania se nasc 1000-1200 de copii cu malformatii congenitale, pe an, 10 la suta sunt urgente, aproape lunar sunt 10-15 cazuri de cardiochirurgie pediatrica urgente care trebuie operate.
M. Tuca: Cum va gasesc parintii care au probleme cu copiii?
T. Youssef: Eu operez la Spitalul Marie Curie. Toate unitatile de neonatologie si cardiologie pediatrica stiu ca eu operez la Marie Curie. Echipa de medici de acolo ia legatura cu mine si eu vin sa operez. Pe parintii copiilor ii vad doar cand fac operatia, in rest nu am nicio treaba cu ei. Avem alti colegi care se ocupa de analize. Toti suntem o echipa.
M. Tuca: Ce simtiti cand acea inimioara cat o nuca o vedeti ca palpita, ca se opreste si apoi bate iar. Ce simtiti?
T. Youssef: La Marie Curie in 2013 era o sala de operatie goala, terapia intensiva goala, nu era niciun medic roman. La prima operatie, am venit 15 persoane. Este extraordinar ca in aceasta pandemie doar eu am fost straijn, restul echipei a fost formata din romani. Este o senzatie extraordinara. Sper ca in 2025 sa fie pregatiti si sa nu mai trimita copiii in strainatate. In momentul cand oprim inima, inima chirurgului se injumatateste de frica. Viata copilului este in mana noastra la propriu. Si nu suntem Dumnezeu, suntem oameni si suntem supusi greselii. Trebuie sa fii foarte atent ca sa faci inima sa bata din nou.
T. Youssef: Se lucreaza cu o mare precizie, cu instrumente foarte fine, lupe care mareste de patru ori, cu o lumina foarte clara. Noi folosim 8.0 pentru coronarele copiilor, si uneori 9.0. Postoperator le luam analize la jumatate de ora, apoi la doua ore.
M. Tuca : Mi-a fost greu sa imi imaginez tot ce mi-ati descris in ultima jumatate de ora, acea coasere cu un fir foarte fin, impresionant. Cat dureaza recuperarea?
T. Youssef: De la cateva ore cand li se scoate intubarea si sunt separati de ventilator. Intr-o zi sau doua sunt luati de la terapie intensiva, dar uneori cei trecuti prin operatii complexe au nevoie de cateva zile pentru ca organele vitale sa isi reia functionarea normala.
M Tuca: Copiii tin minte ceva din acele operatii?
T. Youssef: Au venit copii care sa imi multumeasca si dupa 20-25 de ani. E cea mai mare fericire de care poate avea parte un om. Sunt oameni care dau numele meu copiilor lor. Cea mai sincera emotie e lacrima unui parinte cand vede copilul ca renaste.
M. Tuca : Stiinta inca nu a venit cu date si exemple prin care sa se arate ca acel copil isi aminteste ceva despre acea operatie, in afara cicatricelor.
T. Youssef: Nu, nu exista asa ceva. Singura dovada certa e faptul ca supravietuieste. Acum 25 de ani la patologie complexa mortalitatea era 95%, acum succesul e 95%. La patologia normala mortalitatea era 75%, acum e in jur de 2%.
M. Tuca: Si cand ati pierdut un asfel de pacient tanar?
T. Youssef: E o mare suferinta. Am putea spune ca avem un dar divin, dar uneori ceea ce putem face este limitat, a venit ceasul pur si simplu, uneori se intampla ceva rau fara sa stim de ce, in ciuda masurilor luate si pierdem pacientul.
M. Tuca: Am inteles ca sunt 15 operatii de facut in curand. Ii stiti deja?
T. Youssef: Sunt toate programate. Sunt exclusiv nou-nascuti. Autoritatile romane au facut in general o treaba foarte buna, a fost o colaborare intre politicieni, medici, universitati si societatea civila care poate fi data exemplu. Acum incepem programul si la Timisoara.
M. Tuca : Sunt mai multe cazuri in Romania sau in Italia ?
T. Youssef : Indiferent de care dintre tari e vorba, circa 1% din copii se nasc cu astfel de probleme. Inima e primul organ care se formeaza in corp, chiar inainte ca femeia sa stie ca e gravida, si femeile iau anumite medicamente care pot afecta copilul in formare. Problema poate fi un medicament, o radiografie, o infectie. Pericolul e mai mare pentru femeile de peste 35-38 de ani, sau sub 18 ani. Exista multe teorii referitoare la problema. Exista familii cu proportii de malformatii congenitale mai mari.
M. Tuca : Exista copii care traiesc o vreme cu malformatii nediagnosticate si care mor din aceasta cauza pana la urma?
T. Youssef: Exista. Pot trai cu ele 60-7- de ani. Am dat de un sportiv de 48 de ani cu o malformatie foarte complexa, si nici macar nu stiam ce e de facut sau daca putem face ceva. Eu fac si cardiochirurgie pe adulti, dar in acest domeniu sunt mai multi specialisti decat la copii.
M. Tuca : As vrea sa imi spuneti cum ati gasit Milano dupa acesta criza?
T. Youssef: Am plecat din Milano in februarie. Nu se stia, dar deja existau cazuri. Intre timp, viata s-a intors la normalitate. Singura schimbare e ca oamenii poarta masca. Nu prea sunt turisti. Oamenii prind curaj si se vor intoarce.
M. Tuca: Aveti pe cineva care va urmeaza pasii?
T. Youssef : Da, e o doamna, Irina Margarint, a terminat specialitatea acum 3 ani. Acum poate sa opereze singura 60% din cazuri, si intr-un an sau doi sper sa fie capabila sa opereze independent. Am elevi din Iasi, din Timisoara, care vin sa invete. Sunt fericit ca cel mai tanar cardiochirurg pediatru roman are 53 de ani, dr. Suciu de la Targu Mures. Dar echipa aceasta de tineri e 33-34 de ani va asigura viitorul medical in acest domeniu.
M. Tuca: Sunteti fericit, domnule doctor?
T. Youssef: Fericirea e un cuvant foarte mare. Cel mai frumos e sa fii sanatos. Cand te trezesti bine, operezi bine, mananci bine, asta e fericirea. Mai mult de atat e totul in plus.
La inceput, in embrion sunt niste celule nervoase care dau ordin sa se formeze cordul. Apoi se declanseaza viata. De aceea este legatura intre scoarta, inima si sistem nervos. Dragostea se reflecta in inima pentru ca inceputul vietii este inima.
sursa: Orange