Crește numărul plângerilor înregistrate în Franța legate de gestionarea crizei sanitare. De această dată este vorba despre o asociație care reunește personal medical nemulțumit de modul în care autoritățile au gestionat stocurile de măști, mănuși și echipamente medicale. Numai în zona Parisului, peste 75 de plângeri au ajuns pe masa justiției.
Personalul medical așteaptă răspunsuri la multele întrebări legate de criza sanitară. Printre acuzațiile formulate în plângeri se numără omorul involuntar, violențe involuntare și punerea în pericol a vieții altora.
Arie Alimi, avocat: „Esenţial este să aflăm de ce stocurile de măşti, care ar fi putut permite evitarea contaminării în Franţa şi contaminarea personalului din spitale, de ce aceste stocuri de măşti care erau esenţiale, care erau reglementate de norme, nu au fost reînnoite?„
Cadrele medicale vor să știe ce autoritate răspunde penal sau civil pentru toate lipsurile și pentru deciziile greșite din timpul crizei.
Angajații din sănătate mai reclamă schimbarea procedurilor, dar și faptul că, din cauza echipamentelor neconforme, mulți s-au îmbolnăvit de COVID-19.
Yasmina Kettal, asistentă şi lider sindical: „Ceea ce este extrem de dureros este că toată lumea ştie că personalul medical sfârşeşte prin a-şi face treaba, că nu poate lăsa oamenii aşa şi că, de fapt, s-a mizat pe asta, este josnic, să se joace pe profesionalismul nostru, când ei nu au fost profesionişti. Asta este intolerabil„.
În Franța sunt peste 165 de mii de cazuri confirmate, iar numărul deceselor se apropie de 30 de mii.
sursa: TVR