Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

Retrospectiva evenimentelor interne 29 iunie-3 iulie 2020

Publicat: 03 iulie 2020

Adoptarea de către Guvern a unei hotărâri prin care se instituie un nou set de măsuri aplicabile începând cu 1 iulie în contextul stării de alertă, convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 1-15 iulie 2020, prezentarea de către Guvern a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, prezentarea rezultatelor la Bacalaureat, trimiterea României în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru netranspunerea în legislaţia naţională a Directivei privind mărcile, etc. reprezintă o parte dintre cele mai importante evenimente interne ale intervalului 29 iunie-3 iulie 2020.

CORONAVIRUS
* Evoluţia cazurilor de COVID-19 în intervalul 29 iunie-3 iulie 2020:
– 29 iunie: 26.582 cazuri, dintre care 18.912 persoane vindecate; 269 cazuri noi faţă de 28 iunie; 1.634 decese şi 22 decese noi faţă de 28 iunie; 699.688 teste  efectuate.
– 30 iunie: 26.970 de cazuri, dintre care 19.050 persoane vindecate şi 1.091 pacienţi asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare; 388 cazuri noi; 1.651 decese – 17 decese noi; 710.112 de teste.
– 1 iulie: 27.296 de cazuri, dintre care 19.314 sunt pacienţi vindecaţi, iar 1.435 – asimptomatici externaţi la 10 zile după depistare; 326 de cazuri noi; 1.667 decese – 16 decese noi; 722.697 teste.
– 2 iulie: 27.746 de cazuri, dintre care 19.363 sunt pacienţi vindecaţi, iar 1.070 – asimptomatici externaţi la 10 zile după depistare; 450 cazuri noi; 1.687 decese – 20 decese noi; 735.221 de teste.
– 3 iulie: 28.166 cazuri, dintre care 19.545 sunt pacienţi vindecaţi, iar 887 – asimptomatici externaţi la 10 zile după depistare; 420 cazuri noi; 1.708 decese – 21 de decese noi; 747.592 de teste.

* Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, la 29 iunie 2020 că în contextul creşterii numărului de cazuri noi cu COVID-19, Grupul de suport tehnico-ştiinţific a decis amânarea măsurilor de relaxare care urmau să fie aplicate de la 1 iulie. Din declaraţiile autorităţilor, de la 1 iulie 2020, urmau să se deschidă restaurantele şi să se permită desfăşurarea evenimentelor private în interior şi aer liber cu mai mult de 20, respectiv 50 de persoane.
Tot la 29 iunie, în contextul stării de alertă, prelungite pe întreg teritoriul ţării la 17 iunie 2020, INSP a publicat lista cu ţările din aşa-numita zonă verde, exceptate de la măsurile carantinării/izolării: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Estonia, Finlanda, Franţa metropolitană (teritoriul european al Franţei), Germania (cu excepţia districtului Kreis Gutersloh care este zonă galbenă), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
La 1 iulie, Guvernul a adoptat HG nr. 551/2020 prin care modifică şi completează legislaţia privind măsurile de restricţie şi relaxare luate în contextul pandemiei. Astfel, dintre modificări, amintim: permiterea organizării de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, precum şi a celor organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane; obligaţia de a asigura continuitatea activităţii centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi şi de a stabili programul de lucru al angajaţilor, cu avizul direcţiilor de sănătate publică judeţene; permiterea desfăşurării antrenamentelor şi cantonamentelor colective, în grupuri de maximum 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori; permiterea desfăşurării activităţilor specifice din domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice în aer liber, cu participarea a maximum 200 de persoane etc.

* Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, la 1 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, că va fi elaborat un proiect legislativ în conformitate cu recomandările Curţii Constituţionale referitoare la starea de carantină şi internarea obligatorie, act normativ care va fi prezentat în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare. Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, la 1 iulie, motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie. CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

* Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a avertizat, la 3 iulie, într-o conferinţă de presă organizată la Guvern, că va fi suspendată activitatea operatorilor economici care nu respectă măsurile de protecţie împotriva noului coronavirus. Potrivit acestuia, vor fi organizate acţiuni cu forţe mărite din Inspectoratul General al Poliţiei Române, din Jandarmeria Română şi din alte instituţii cu atribuţii în domeniu. Altă măsură se referă la organizarea unor echipe mixte de verificare formate din poliţişti, jandarmi, pompieri, reprezentanţi ai inspectoratelor teritoriale de muncă şi direcţiilor sanitar veterinare, dar şi reprezentanţi de la protecţia consumatorului. Aceste acţiuni vizează zonele aglomerate, centrele comerciale, transportul de persoane, pieţele, atât în zona urbană, dar şi în zona rurală, a mai spus Despescu.

AFACERI EUROPENE

* Comisia Europeană a aprobat, la 2 iulie 2020, o schemă de ajutor financiar, în valoare de 4 miliarde de lei (aproximativ 800 milioane de euro), pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus, conform unui comunicat de presă al Executivului comunitar. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat adoptat de Comisia Europeană în 19 martie 2020.

* Comisia Europeană a decis, la 2 iulie, să trimită România în faţa Curţii Europene de Justiţie, solicitând sancţiuni financiare, ca urmare a faptului că nu a comunicat măsurile de transpunere în legislaţia naţională a Directivei privind mărcile (Directiva (UE) 2015/2436). România este singurul stat membru care nu a comunicat încă măsurile de transpunere a Directivei privind mărcile, precizează Comisia Europeană.

POLITIC

* La 30 iunie 2020, senatorii şi deputaţii au aprobat, în plenul reunit, raportul comun al Comisiilor de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, document transmis de preşedintele Klaus Iohannis. S-au înregistrat 311 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 38 de abţineri.

* Camera Deputaţilor şi Senatul au fost convocate, începând cu 1 iulie, în sesiune extraordinară pentru perioada 1-15 iulie, cele două camere ale Parlamentului având mai multe priorităţi, cum ar fi iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” şi, respectiv, proiectul privind stabilirea datei alegerilor locale.

* Guvernul a prezentat la 1 iulie, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, care vizează infrastructura de transport, infrastructura energetică, infrastructura de sănătate, cea pentru educaţie, investiţii pentru dezvoltarea locală, infrastructura agricolă şi de irigaţii, investiţii de mediu şi infrastructura sportivă. Premierul Ludovic Orban a declarat, în context, că Planul este unul ambiţios şi le-a cerut miniştrilor să elaboreze până la sfârşitul săptămânii proiectele de acte normative astfel încât, într-o lună, să existe instrumentele pentru punerea în practică a acestui program.
Criza sanitară şi economică provocată de pandemia globală cu Covid-19 a arătat vulnerabilităţile României determinate de modelul de dezvoltare promovat de guvernările anterioare, se arată în documentul Guvernului. În acest context, obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025, se mai arată în document.

SOCIAL

* La 30 iunie au fost afişate primele rezultate ale examenului de Bacalaureat înainte de contestaţii. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi anunţate la 5 iulie 2020. Potrivit rezultatelor, un număr de 232 de candidaţi au obţinut media generală 10 la examenul naţional de Bacalaureat. De asemenea, rata de promovare, înainte de contestaţii, înregistrată de absolvenţii studiilor liceale, promoţia curentă, care au susţinut examenul în sesiunea iunie – iulie, este 71,4% (92.930 de candidaţi, dintr-un total de 147.790 candidaţi prezenţi).

* Peste 10.000 de turişti, cu aproximativ 4.000 de autovehicule, au vizitat zilnic, la finalul săptămânii trecute, plajele sălbatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), au anunţat la 29 iunie, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Administraţiei RBDD. „Din păcate, mulţi dintre aceştia nu au respectat regulile de acces într-o arie protejată. Astfel, sute de turişti au călcat cu maşinile şi rulotele vegetaţia existentă în habitatele de interes comunitar şi au campat pe plajă. Pentru aceste fapte, inspectorii ecologi au dat avertismente şi au aplicat amenzi”, se arată în anunţul Administraţiei RBDD.

* Tarifele reglementate la energie electrică vor scădea în medie cu 1,89% în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020, urmând ca piaţa să fie complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) remis, la 29 iunie 2020, AGERPRES.

* La 1 iulie 2020, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care limita de vârstă pentru pensionarea angajaţilor din industria de armament a fost redusă cu 13 ani.

* Rata şomajului în România a urcat la 5,2% în mai 2020, la nivelul celei din a prima parte a anului 2017, rata şomajului la bărbaţi fiind cu 2,1 puncte procentuale mai mare decât la femei, a informat, la 2 iulie, Institutul Naţional de Statistică.

JUSTIŢIE

*Cristian Bratanovici, la data faptelor director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 100.000 de lei de la un om de afaceri, conform unui comunicat al DNA, transmis DNA, la 2 iulie.

ECONOMIC

* Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,41% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2020, în scădere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,44%, conform datelor anunţate, la 29 iunie, de Banca Naţională a României (BNR).

CULTURĂ

* Primul Muzeu al Pogromului din România şi Muzeul Teatrului Evreiesc, reunite în cadrul Casei Muzeelor, au fost inaugurate la 29 iunie 2020, la Iaşi, în prezenţa a zeci de persoane, între care s-a aflat şi unul dintre puţinii supravieţuitori ai Pogromului din vara anului 1941, Iancu Ţucărman. Clădirea de pe strada Alecsandri nr. 6 – care începând cu 29 iunie are destinaţie culturală şi adăposteşte Muzeul Pogromului, prima instituţie de acest fel din ţară, şi Muzeul Teatrului Evreiesc – în urmă cu 79 de ani adăpostea Chestura de Poliţie.

SPORT

* Fotbaliştii echipei din Liga a II-a Concordia Chiajna, Andrei Marc (27 ani) şi Ionuţ Biceanu (26 ani), au fost depistaţi pozitiv la COVID-19 în urma unei testări efectuate săptămâna trecută şi au fost internaţi la Spitalul Clinic Victor Babeş din Capitală, a declarat, la 29 iunie, pentru AGERPRES, preşedintele grupării ilfovene, Cristian Tănase.
La 30 iunie, şi mijlocaşul echipei de fotbal FC Botoşani, argentinianul Jonathan Emanuel Rodriguez, a fost diagnosticat cu virusul COVID-19, potrivit declaraţiei din 30 iunie a directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei.

* Eliodor Voica a devenit oficial, la 1 iulie, antrenorul echipei masculine de handbal CSM Bucureşti, a anunţat clubul pe site-ul său oficial. Fostul internaţional, în vârstă de 47 de ani, a evoluat la Dinamo Bucureşti, HSG Nordhorn, RK Badel Zagreb, RD Skofja Loka şi US Ivry. AGERPRES/(Documentare – Ionela Gavril, editor: Cristian Anghelache)

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.