Crăciunul se apropie cu pași repezi și toată lume a intrat în febra sărbătorilor. Este important pentru toți creștinii ortodocși să respecte anumite tradiții și obiceiuri, pentru a avea un an nou cât mai bun. Iată ce trebuie să faci în Ajunul Crăciunului, pentru un an nou cu multe realizări.
Ce trebuie să faci în Ajunul Crăciunului, ca să îți meargă bine tot anul
Tradiția spune că în ziua de dinaintea Crăciunului, Maica Domnului a cerut ajutorul lui Moș Ajun înainte de a-l naște pe Mesia. Moș Ajun era, însă, prea sărac, așa că a trimis-o pe Fecioară la fratele sau, Moș Crăciun. Măria a născut în staulul al cărui stăpân era Crăciun. De aceea în această noapte este bine să dormi pe paie de fân și să pui fân proaspăt animalelor pe care le ai în gospodărie.
În ziua de dinaintea Crăciunului se așteaptă preotul cu casa curată și o lumânare aprinsă. Este unul dintre cele mai importante momente de peste an și cei care nu îl primesc vor avea tot anul ghinion. Preotul vine cu icoana lui Hritos în brațe și vestește Nașterea Domnului alături de dascăl și copii din parohia sa.
În unele din sate din țară se obișnuiește ca femeile să dea puțin aluat crud peste pomii fructiferi pentru ca aceștia să aibă roade bogate în anul care vine. De asemenea, femeile obișnuiesc să numere și să ascundă fusele de la furcă de tors sau pun o piatră în cuptor. Credința populară este că în acest fe se îndepărtează spiritele rele din casă pentru tot anul care urmează să vina.
În ziua de Ajun se ține post negru și se consumă doar apă, pentru a cinsti Nașterea Domnului. În alte regiuni ale țării, superstițiile spun că dacă animalele se culcă pe partea stângă în seara de Ajun, iarna va fi geroasă, plină de ninsori abundente. Cei care plâng în ziua de 24 decembrie vor avea un an nou plin de tristețe, iar în dimineața zilei de 25, este indicat să te speli cu apa curată, în care să pui o monedă de argint.