Mass Media din România după 30 de ani, o istorie a presei scrisă de cronicari ai vremurilor noastre, coordonată de cunoscutul profesor universitar dr. de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – FJSC din cadrul Universităţii Bucureşti, Marian Petcu, a apărut la Editura Tritonic din Bucureşti.
„Omagiem cei 30 de ani de jurnalism postcomunist prin acest volum, în care am reunit 28 de studii şi cercetări. În acest mod acoperim o bună parte a „mediamorfozelor” din ţara noastră. Este vorba despre evoluţii ale mass media din Timişoara, Alba Iulia, Constanţa, Harghita, Covasna, Argeş şi Bihor, relevante pentru ceea ce s-a întâmplat în mai toate judeţele. Apoi, cercetări punctuale relative la presa militară, religioasă, cinematografică, culturală, automobilistică. Două schiţe monografice privesc o importantă formă asociativă – MediaSind şi Societatea Română de Radiodifuziune. Presa alternativă, cea a comunităţii aromâne, presa privită ca obiect ştiinţific / statistic, consumul de media, poziţionarea presei faţă de relaţiile publice, trivializarea jurnalismului şi alte abordări le completează pe cele de mai sus şi oferă o imagine coerentă a transfigurărilor, evoluţiilor, chiar a revoluţiilor înregistrate în media autohtone. Toate vor rămâne în istoria jurnalismului ca repere bibliografice. Fireşte că cei 30 de ani meritau mai multă atenţie, conferinţe, volume, momente de reflecţie. Însă în paradigmă culturală în care ne aflăm, reverenţa pare să fi dispărut.
Totuşi, decomunizarea României datorează mult jurnalismului. Mai mult decât suntem dispuşi să recunoaştem.” – susţine coordonatorul lucrării, prof.univ.dr. Marian Petcu.
Amănunte picante despre cum a fost negociat şi semnat primul contract colectiv din istoria mass-media, despre bătălia pentru primele drepturi ale jurnaliştilor, clauza de conştiinţă şi despre apariţia şi supravieţuirea celei mai mari organizaţii ale jurnaliştilor – MediaSind, puteţi găsi în această importantă carte.
Mass-Media din România după 30 ani poate fi comandată online la Editura Tritonic, accesând acest link
http://tritonic.ro/isbn-Mass_media_din_Romania_dupa_30_de_ani-978-606-749-490-7.htm?fbclid=IwAR3q28LakHQVBs91-CMe_qUAzBNEtvlMVvWqbW-8qfLsp4cwx7Bh3InOZ9Y
Departament Comunicare MediaSind
Bucureşti, 22 iunie 2020