Daca vrei sa iti cumperi o masina electrica noua, statul te poate ajuta cu 10.000 de euro pentru a-ti indeplini dorinta. De asemenea, poti primi o prima de 4.000 de euro pentru un automobil hibrid. Pentru asta, insa, nu trebuie sa instrainezi masina cel putin un an, pentru ca autoritatile sa fie sigure ca aceasta va ramane in tara.
In mai putin de trei luni de la startul programului Rabla Plus, romanii au cerut 1225 de tichete pentru masini electrice, dintr-un total de 3.000, potrivit anuntului facut de Costel Alexe, ministrul Mediului, intr-un comunicat de presa. Anul trecut, au fost rezervate 1.000 de masini in cadrul acestui program. In Programul Rabla Clasic, romanii au facut rezervari pentru aproape 20.000 de masini, fata de peste 30.000 anul trecut.
Anul acesta, Ministerul Mediului a pus la dispozitia ta si a firmelor din Romania cel mai mare buget din istoria programului Rabla PLUS: 140 de milioane de lei, cu circa 45 de milioane mai mult decat in 2019.
Bugetul permite punerea pe soselele Romaniei pana la 3000 de masini electrice si hibride, cat s-a pus, in total, in toate cele patru editii ale programului Rabla PLUS din anii anterior
Parcul auto din Romania incadreaza 8,2 milioane de autovehicule, indicand o crestere de 7,4% comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, multe dintre masinile nou intrate in tara sunt second-hand, ceea ce nu ajuta cifra medie de varsta a autoturismelor din Romania: 75% dintre masinile inmatriculate in Romania sunt mai vechi de 10 ani, iar varsta medie a parcului auto este, in cazul Romaniei, de 16,3 ani.
„Rabla PLUS se dovedeste a fi un program de succes, in ciuda problemelor din industria auto, generate de pandemie. Este primul an din istoria celor doua programe Rabla Clasic si Rabla PLUS cand, cel din urma, are rezultate mai bune decat primul, raportat la numarul total de masini disponibile prin ambele programe”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
sursa: Orange