În perioada 15 aprilie-12 iunie, sub coordonarea prefectului Dumitru Ţiplea, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor a desfăşurat o acţiune de verificare a stării de salubrizare a căilor de comunicaţie, respectiv a drumurilor naţionale din judeţul Bihor, administrate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Secţia Drumuri Naţionale Oradea (SDN).
Conform datelor prezentate s-a constatat faptul că în anul 2019 a fost colectată şi transportată spre eliminare, la societatea comercială ECO Bihor – Oradea, o cantitate de 152,56 tone, respectiv cca 508 metri cubi de deşeuri. Din date reiese, de asemenea, că de la începutul acestui an şi până la finalul lunii mai, a fost colectată o cantitate de 105,2 tone, adică cca 350 metri cubi de deşeuri. Spre comparaţie, în acelaşi interval din anul 2019, au fost colectate 83,82 tone, respectiv cca 279,4 metri cubi. Categoriile de deşeuri abandonate provin din deşeuri menajere, deşeuri de tip PET, diverse deşeuri de ambalaje din plastic, hârtie şi carton, doze metalice şi deşeuri de sticlă.
În urma inspecţiei în teren s-au identificat aglomerări frecvente de deşeuri neconforme pe DN 75, între Satul de Vacanţă Vârtop şi localitatea Băiţa, precum şi în parcările amenajate la ieşirile din localităţile Salonta, Cauaceu, Nojorid, Marghita şi Hidişel, unde s-au constatat şi abandonări repetate de saci menajeri cu deşeuri. De asemenea, atât cu ocazia controalelor efectuate de către reprezentanţii Gărzii de Mediu, cât şi în discuţiile purtate cu reprezentanţii SDN Oradea, s-au raportat vandalizări repetate ale mobilierului instalat în parcări (bănci şi mese), precum şi ale recipienţilor şi ale pubelelor montate pentru colectarea deşeurilor.
Reamintim că, pe raza judeţului Bihor, lungimea totală a drumurilor naţionale este de 497,924 km şi acestea sunt deservite de un număr total de 57 de parcări, amenajate şi administrate de SDN Oradea. Conform legislaţiei în vigoare, CNAIR, prin SDN Oradea, realizează întreţinerea şanţurilor, rigolelor, căilor pietonale, a zonei de siguranţă a drumului, precum şi a zonelor de protecţie a drumurilor naţionale (22 m de la axul drumului). Serviciile de întreţinere şi salubrizare sunt efectuate de un număr de 21 angajaţi din cadrul celor 8 districte ale SDN Oradea.
Frecvenţa de salubrizare a zonelor administrate, precum şi a celorlalte lucrări de întreţinere, este de 2 ori pe săptămână, în zilele de luni şi vineri, dar şi ori de câte ori se constată necesitatea efectuării acestora. În urma controalelor desfăşurate s-a constatat respectarea programului de salubrizare, în fiecare zi de luni şi vineri a săptămânii, de către SDN Oradea.
Prefectul Dumitru Ţiplea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acest fenomen în creştere, declarând că „anul trecut pe drumurile din Bihor s-au strâns aproximativ 5 tiruri de deşeuri. Anul acesta, în plină pandemie, a crescut numărul deşeurilor aruncate pe marginea drumurilor. Este necesar să ne comportăm mai responsabil faţă de mediu, dacă dorim un Bihor curat şi sănătos!”
Cancelaria Prefectului Judeţul Bihor