Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

Reuniunea informală a miniştrilor sănătăţii din 16 iulie 2020

Publicat: 16 iulie 2020

La 16 iulie 2020, are loc o reuniune informală a miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană, pentru a lua în discuţie controlarea pandemiei de COVID-19, consolidarea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), precum şi asigurarea furnizării de medicamente în UE, informează site-ul https://www.eu2020.de/eu2020-en/.

În ceea ce priveşte accesul la medicamente în UE, miniştrii sănătăţii deja au subliniat, în cadrul unei alte reuniuni, din 13 mai 2020, că medicamentele trebuie să fie disponibile în timp util în întreaga Uniune, la preţuri accesibile, iar pentru aceasta trebuie stabilite mijloacele necesare producerii acestora în Europa. În cadrul aceleiaşi întâlniri, miniştrii au avut un schimb de opinii cu privire la dezvoltarea unei noi Strategii farmaceutice pentru Europa, concentrându-se pe legătura dintre Strategia farmaceutică pentru Europa, Strategia industrială europeană (publicată în martie 2020) şi planul de relansare economică anunţat, scriu site-urile https://eu2020.hr/, https://www.consilium.europa.eu/ şi https://ec.europa.eu/.

La 16 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat şi o consultare publică privind Strategia farmaceutică pentru Europa, cu scopul de a permite publicului, experţilor şi părţilor interesate să contribuie şi să îşi exprime opinia cu privire la modalităţile optime de abordare a aspectelor legate de farmaceutică în UE. Rezultatele consultării publice vor contribui la pregătirea, în toamnă, a strategiei farmaceutice, care se preconizează că va fi adoptată până la sfârşitul anului. Consultarea se va desfăşura timp de 13 săptămâni, până 15 septembrie 2020, iar întrebările pot fi consultate pe site-ul EUSurvey, scrie site-ul https://ec.europa.eu/.

În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, încă de la debutul acesteia, UE şi statele membre colaborează pentru a consolida sistemele naţionale de sănătate şi pentru a limita răspândirea virusului. Pentru a sprijini cetăţenii, afacerile şi statele UE în procesul de redresare în urma încetinirii creşterii economice cauzate de pandemia de COVID-19, liderii UE au căzut de acord să întocmească un plan de redresare pentru Europa. La 23 aprilie 2020, aceştia s-au angajat să instituie un fond de redresare al UE menit să atenueze efectele crizei. La 27 mai 2020, Comisia Europeană a prezentat propunerea sa privind planul de redresare, care include un buget pe termen lung revizuit al UE de 1.100 de miliarde euro pentru perioada 2021-2027 şi o majorare temporară de 750 de miliarde EUR (Next Generation EU), informează site-ul Consiliului.

Un alt subiect abordat de către miniştrii sănătăţii este cel referitor la perspectivele creării unui Spaţiu european de date privind sănătatea. Scopul său este să întreprindă acţiuni comune pentru consolidarea cooperării în domeniul sănătăţii în beneficiul tuturor cetăţenilor.

Reuniunea informală are loc la iniţiativa noii preşedinţii germane a UE (iul.-dec. 2020). La videoconferinţă participă, pe lângă miniştrii sănătăţii din UE, şi reprezentanţi ai statelor membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS), reprezentanţi ai Comisiei Europene, mai scrie site-ul preşedinţiei, https://www.eu2020.de/eu2020-en/.

***
Reuniunea precedentă a Consiliului Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori a avut loc la 19-20 iunie 2020, la Luxemburg. În cadrul întâlnirii, miniştrii au adoptat concluzii privind criza economică şi asistenţa medicală, propunând modalităţi pentru a face sectorul mai rezistent la viitoarele şocuri. Printre aceste propuneri se numără: o mai strânsă integrare a îngrijirii primare şi spitaliceşti; o mai bună utilizare a tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor; dezvoltarea serviciilor de e-sănătate, potrivit site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

***
Miniştrii sănătăţii se reunesc, la nivelul Consiliului UE, în cadrul Consiliului Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO).

Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO) este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului, al cărei scop este acela de a urmări să ridice nivelul de ocupare a forţei de muncă şi de a ameliora condiţiile de viaţă şi de muncă, asigurând o protecţie sporită a sănătăţii umane şi a consumatorilor pe teritoriul UE.

Consiliul EPSCO reuneşte miniştrii cu atribuţii în domeniul ocupării forţei de muncă, al afacerilor sociale şi al politicilor în materie de sănătate şi de protecţie a consumatorilor din toate statele membre ale UE. La reuniuni participă, de asemenea, comisarii europeni cu portofolii relevante pentru tematica discutată. De obicei, EPSCO se reuneşte de patru ori pe an, două dintre reuniuni fiind dedicate exclusiv subiectelor privind ocuparea forţei de muncă şi politica socială, mai informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe https://eur-lex.europa.eu/. AGERPRES/ (Documentare – Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.consilium.europa.eu

 

*Explicaţie foto deschidere: Videoconferinţa miniştrilor sănătăţii din 12 mai 2020

 

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.