Activitatea de gestionare a reputatiei pe internet a devenit deosebit de importanta in zilele noastre, indiferent daca este vorba de o persoana fizica sau de o firma.
De ce este necesar managementul reputatiei online efectuat in mod continuu si profesionist?
Pentru o persoana particulara, un liber profesionist sau firma, reputatia de pe internet este esentiala cand se vrea a se obtine o intalnire profesionala, includerea in diversele grupuri de pe retelele sociale, participarea la diverse evenimente offline pe baza de invitatii primite din online.
In cazul unei persoane fizice, daca ai o buna reputatie in spatiul virtual sansele de a obtine locul de munca visat, de a participa la diverse conferinte sau seminarii (chiar si gratuit in calitate de invitat), la excursii si tabere tematice, de a-ti face prieteni cu aceleasi pasiuni cu ale tale, creste foarte mult.
Daca este vorba de un liber profesionist (artist plastic, avocat, notar, medic de familie, arhitect, psiholog etc.), acesta va fi ales de catre clienti cu precadere daca opiniile favorabile despre calitatea serviciilor pe care le acorda sunt prezente in numar mare pe internet, daca are o buna e-reputatie profesionala, dar si personala.
Pentru firmele mici si mijlocii, ca si pentru companiile importante, mentinerea unei bune reputatii online a devenit prioritara acum, deoarece comportamentul clientilor s-a schimbat radical in ultima perioada, userii incercand sa afle mai intai opiniile celorlalti consumatori ce au achizitionat produse sau servicii de la acestea. Brandurile incep sa nu mai fie credibile prin ele insele, ci doar daca altii spun ca ele sunt serioase si le dau aprecieri pozitive in acest sens.
Specialistii din domeniu afirma ca primul pas pe care trebuie sa il faca o persoana fizica sau juridica azi pentru a afla nivelul de e-reputatie pe care il are este acela al efectuarii unui mini audit personal pe Google.
Care este explicatia unui asemenea demers?
Indiferent ca vorbim de o persoana fizica obisnuita, de un liber profesionist (de un artist plastic, un actor, un cantaret, un politician etc.) sau o companie, e-reputatia este ceea ce spune Google despre persoana/brandul in cauza, deoarece peste 90% dintre romani utilizeaza acest motor de cautare cand acceseaza internetul.
Ceea ce arata acest motor de cautare global nu se refera doar la rezultatele web (ce se spune textual pe site-uri, bloguri, forumuri, retele sociale), ci si la imagini si chiar la videoclipuri referitoare la persoana despre care se solicita informatii.
Este bine de stiut ca putini useri cauta mai departe de 2 – 3 pagini de rezultate, iata de ce si campaniile publicitare online actuale sunt focusate tocmai pe ocuparea primelor 20-30 de pozitii pe Google.
Cautarile gradului de e-reputatie se fac, precum banuiti deja, dupa o anumita strategie:
– mai intai cel interesat va introduce numele persoanei fizice sau denumirea firmei respective, a brandului, in casuta de cautare (cu si fara ghilimele);
– apoi se verifica in calitate de user anonim profilele de pe Facebook, LinkedIn, Twitter, Google Plus, precum si alte retele sociale, pentru a afla ce vede un ochi strain la o cautare superficiala sau mai aprofundata despre subiectul in cauza.;
– pentru companii este bine sa se acceseze site-urile de vanzari pentru a analiza recenziile facute de catre consumatori in legatura cu diversele produse si/sau servicii pe care agentul economic respectiv le ofera celor interesati.
Pentru optimizarea reputatiei online este necesar ca sa exista o coerenta in privinta diferitelor profiluri de pe retelele sociale, sa se separe profilurile personale de cele profesionale (daca e cazul), sa nu se provoace scandaluri online, sa nu fie deschise mai multe conturi pe retelele sociale decat se pot gestiona la un moment dat. Doar asa puteti demonstra seriozitate, lucru foarte important in zilele noastre.
O agentie ce ofera servicii de management al e-reputatiei la nivel de performanta, precum este Digital Metrics, va poate ajuta eficient in aceasta privinta, deoarece va putea sa se ocupe inteligent de toate acele numeroase elemente ale puzzle-ului ce alcatuieste o buna imagine pe internet.