După terminarea stării de urgenţă, persoanele amendate pot contesta sancţiunile primite. Chiar dacă CCR a declarat neconstituţională Ordonanţa prin care erau stabilite amenzile, asta nu înseamnă că automat se şterg şi sancţiunile. Instanţele vor decide dacă amenzile sunt anulate sau nu.
Otilia a plecat împreună cu trei prieteni din Călărași către o localitate din județul Ialomiță, să ducă alimente bunicii. Erau cu motocicletele și s-au oprit la o benzinărie să alimenteze. Atunci au apărut forțele de ordine.
Otilia Andreea Pantilimon, cetăţean amendat în starea de urgenţă: Agentul ne-a cerut declaraţiile, i le-am arătat pe telefon. Peste trei zile am primit amenzile acasă, în care s-a spus că nu aveam declaraţii şi că motivul plecării a fost să bem un suc, ceea ce a fost total fals şi spunea că am refuzat semnarea procesului verbal ceea ce era fals, pentru că nici măcar nu ne-a anunţat că vom primi amendă sau avertisment.
Radu Gabriel Feldrihan, cetăţean amendat în starea de urgenţă: Acum o lună mă duceam spre magazin, m-am întâlnit cu nişte prieteni pe drum, doar ne-am salutat şi ne-a oprit un echipaj de poliţie. Ne-au cerut declaraţiile, le-a verificat un domn jandarm, a spus că sunt în regulă. Când a notat dl poliţist datele mele în agendă mi-a zis că putem să plecăm acasă, dar că o să fim sancţionati. Dar pentru ce, v-au explicat? Nu mi-au spus, nu. Eram fix trei persoane. Luni mă voi duce la tribunal să contest această amendă.
Adrian Cuculis, avocat: În condiţiile în care avem un proces verbal primit în stare de urgenţă, el poate fi contestat la judecătoria din zona în care am fost amendați. Cei care au achitat deja jumătate din cuantumul amenzii, trebuie să anexeze şi acea dovadă a plăţii taxelor.
Chiar și după decizia CCR, pentru cetățenii amendați în timpul stării de urgență o acțiune în instanță nu înseamnă, automat, un proces cistigat.
Augustin Zegrean, fost judecător CCR: Faptul că CCR a declarat ordonanţa aceea ca fiind neconstituţională nu anulează amenzile. Decizia Curţii intră în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial şi este obligatorie pentru viitor!
Sindicaliștii din politie spun că s-a lucrat sub o mare presiune și că forțele de ordine au aplicat legea așa cum a fost elaborată.
Cosmin Andreica: preşedintele sindicatului EUROPOL: Poliţiştii trebuie să aplice legea, fie că este foarte precisă, fie că este foarte interpretabilă sau avem parte de o lege proastă, aşa cum s-a întâmplat în acest caz în perioada stării de urgenţă, când tocmai CCR a stabilit că norma legală este lipsită de precizie şi de claritate în ceea ce privește cazurile relatate în presa cu diferite chestiuni pe care le reclamă cetățenii e evident că doar judecătorul se poate pronunța.
Și în starea de alertă se păstrează o parte dintre restricţii. De luni, cei care le încalcă pot fi sancţionaţi.
sursa: http://stiri.tvr.ro/