Valea Jiului, una dintre cele mai bogate zone în resurse minerale, a sărăcit odată cu închiderea minelor. Mii de fost minieri au ajuns șomeri cu diplomă. Au urmat cursuri de formare profesională, care nu i-au ajutat să se angajeze pentru că Valea Jiului a fost și este ocolită de investitori. Acum, autoritățile au în analiză încă 14 proiecte de reconversie profesională, cu bani europeni, în valoare de peste 5 milioane de euro. Dar perspectivele de angajare sunt în continuare reduse.
Valea Jiului a pierdut peste un sfert din populație după anul1990. Mii de oameni au plecat de aici pentru că nu au mai avut de lucru. Majoritatea minelor de cărbune s-au închis. Iar în zona nu au apărut suficienți angajatori.
În Valea Jiului s-au cheltuit sute de mii de euro pe cursuri de formare profesională care nu au folosit în mare parte la nimic. Marii investitori au ocolit zona din cauza imaginii proaste care s-a format în urma mineriadelor din anii ’90. Așa, mulți dintre foștii mineri au devenit șomeri cu diplome.
În Valea Jiului șomajul ține în continuare zona în stare de avarie. Între timp, autoritățile au în analiză 14 noi proiecte care vizează formarea profesionala, în valoare de peste 5 milioane de euro.
În lipsa perspectivelor, mulți localnici cu diplomă au fost nevoiți să plece în alte regiuni din țară sau în străinătate.
Ștefan a urmat un curs de calificare în domeniul energiilor regenerabile și acum lucrează într-un parc eolian din Suedia.
Proiectul prin care minierii devin tehnicieni în domeniul energiilor regenerabile și a distribuției de electricitate este la început.
sursa: http://stiri.tvr.ro/