Un acord privind fondul de relansare post-COVID şi bugetul multianual, la care s-a ajuns după 5 zile de negocieri dure. A venit la primele ore ale dimineţii şi marchează cel mai lung summit din istorie, depăşindu-l pe cel de la Nisa, din 2000, când a fost pregătită marea extindere a Uniunii în ţările din estul Europei.
„Avem un acord!”, anunța la ora 06.30, pe rețelele de socializare, președintele Consiliului European, Charles Michel.
Era strigătul de victorie la capătul a 5 zile, în care părea că găsirea unei înțelegeri financiare va fi imposibilă.
Opoziția intensă pe care Austria, Olanda, Suedia și Danemarca au făcut-o planului franco-german de 750 de miliarde de euro de relansare economică după criza coronavirusului nu dădea prea multe speranțe.
Charles Michel, preşedintele Consiliului European: „Europa este robustă şi mai ales unită. Am convenit asupra pachetului de redresare economică şi a bugetului multianual.Au fost negocieri dificile în vremuri dificile pentru toţi europenii„.
Totuși, la presiunea celor 4 țări așa-zis „frugale”, propunerea inițială de 750 de miliarde de euro pentru fondul de redresare economică a fost drastic modificată. Suma a rămas aceeași, însă dacă inițial se discuta despre 500 de miliarde fonduri nerambursabile, acestea au fost diminuate la doar 390 de miliarde de euro.
Cresc, în schimb, fondurile accesibile prin împrumuturi, de la 250 la 360 de miliarde de euro.
Cât privește cadrul financiar multinual de 1.074 miliarde de euro, și acesta a rămas neschimbat ca suma, însă unele fonduri pentru politici precum cea de sănătate sau de cercetare s-au înjumătățit.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: „Europa întreagă are o şansă mare de a ieşi mai puternică din criză. Astăzi am făcut un pas istoric, de care putem fi mândri, dar mai rămâne un pas important de făcut. În primul rând, trebuie să lucrăm cu Parlamentul European ca să securizăm acordul„.
Efortul financiar total al Uniunii Europene de răspuns la criza coronavirusului este de apropae 2,5 trilioane de euro, unul dintre cele mai mari din lume, asemănat cu Planul Marshall, care a ridicat Europa din ruinele celui de-al doilea război mondial.
sursa: TVR