Adrian Pop cere Guvernului sa identifice cat mai repede aceasta categorie de consumatori vulnerabili, acum si nu dupa liberalizare, si sa o protejeze cu masuri sociale.
„Desi, teoretic, preturile facturilor ar trebui sa scada pentru populatie dupa liberalizare, acest lucru nu este o certitudine.
Este nevoie, in primul rand, de un consumator bine informat. Pana acum, in legislatie, consumatorul vulnerabil a fost definit explicit, dar doar ca principiu, in legea energiei, iar aceasta categorie de clienti ar trebui sa beneficieze de anumite drepturi si politici de protectie sociala.
Insa, in Romania lucrurile nu sunt inca destul de clare”, a avertizat deputatul PSD in conditile in care un Barometru al Securitatii energetice a aratat ca peste 50% dintre romani nu au auzit de iminenta liberalizare a pietei gazelor de la 1 iulie 2020.
In opinia lui Pop, Guvernul face o greseala si comite o nedreptate fata de toti romanii care au nevoie de ajutor si care in acest moment trebuie sa astepte sfarsitul anului pentru ca acesta sa defineasca consumatorul vulnerabil.
Deputatul PSD spune ca definirea consumatorului vulnerabil va permite liberalizarea totala a pietei de energiei, desi sistemul energetic este supus unor schimbari accelerate, iar procesul tranzitiei energetice este ireversibil si creeaza noi oportunitati. Potrivit acestuia, cadrul legislativ trebuie sa incurajeze investitiile, mai ales pe cele legate de producerea energiei din surse regenerabile si de politica de mediu.
In urma cu cateva zile , Consiliul Concurentei a atras atentia ca liberalizarea pietei gazelor trebuie sa conduca la preturi mai mici pentru consumatori, iar preturile trebuie sa se formeze liber pe baza cererii si ofertei, in conditiile in care exista doar doi mari producatori interni, iar doi furnizori mari asigura aproximativ 90% din consumul clientilor casnici.
sursa: Orange