Micul Picnic ShortsUP, ediţia online de anul acesta a Marelui Picnic ShortsUP, are loc pe 25 iulie, de la ora 21.30. Programul cuprinde o selecţie de filme scurte multipremiate, ce poate fi vizionată online pe platforma de streaming TIFF Unlimited, de oriunde, anunţă organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului şi pe site-ul https://shortsup.ro/.
Publicul poate vota cel mai bun film al ediţiei, care primeşte Trofeul ShortsUP Audience Award şi un premiu de 1500 de euro. Jurizarea se realizează pe pagina http://shortsup.ro/audience-award/, iar câştigătorul este desemnat pe 27 iulie. De-a lungul anilor, filmele incluse în competiţia ShortsUP Audience Award aveau în palmares cel puţin un premiu oferit anterior de un juriu specializat. Însă, pentru această ediţie, selecţionerul de filme Alexandra Safriuc a eliminat acest criteriu, vizionând în timpul procesului de selecţie şi filme care nu au avut parte de un circuit festivalier, în contextul evenimentelor din acest an. Astfel, din programul Micului Picnic face parte şi scurtmetrajul lui Rogelio Gonzalez, ”Now You Know”/”Acum ştii”, realizat cu câteva săptămâni în urmă, în timpul carantinei din Barcelona, cu mijloacele disponibile acasă. Scurtmetrajul lui Rogelio este unul dintre multele ”home made short films”, care, probabil, vor caracteriza producţia de scurtmetraje a acestei perioade, consideră organizatorii.
Selecţia de filme scurte de anul acesta a urmărit tema ”relaţiei cu cei apropiaţi nouă şi, implicit, a relaţiei cu noi înşine”. Scurt-metrajele se adresează adulţilor peste 18 ani.
În urma achiziţionării unui bilet în avans de pe platforma TIFF Unlimited, fiecare film de festival va putea fi vizionat o singură dată, în intervalul 21.30 – 00.00, doar de pe teritoriul României.
Programul include filme precum: ”Acum ştii” (Rogelio Gonzalez, Spania, 2020) – un ”home movie” despre viaţa în carantina strictă de peste 50 de zile impusă în Barcelona şi ce se poate întâmpla dacă închizi în casă mai mulţi adulţi imaturi; ”Jucării” (Bridget Moloney, SUA, 2020)- o producţie în care regizoarea şi-a filmat propria casă şi propriul copil, astfel că oricine a trăit într-o casă plină de piese Lego se va identifica cu scurtmetrajul ei; ”Se întâmplă” (Michaela Mihályi, David Stumpf, Cehia, Slovacia – Franţa, 2019) – animaţie ce prezintă o adaptare liberă a unei poveşti biblice transformată într-o poveste contemporană plină de ironie despre mersul lucrurilor în lume; ”Peştele” (Thessa Meijer, Olanda, 2019) – o tragicomedie despre ambiţie, perfecţiune şi acceptare de sine care spune povestea unei creaturi a mării ambiţioase care îşi urmează visul de a se alătura oamenilor; ”Cântec pentru minte” (Vier Nev, Portugalia, 2019)- un poem vizual hipnotic în care fiecare cadru spune simultan două poveşti: a unei mame şi a copilului ei; ”Solar” (Réka Bucsi, Danemarca, 2018) – o odisee spaţială experimentală, cu tonuri apocaliptice; ”Fauve” (Jeremy Comte, Canada, 2018) – film mominalizat la Premiile Oscar pentru Best Short Live Action Short şi câştigător al Premiului special al juriului la Festivalul Sundance, ce înfăţişează cum o joacă inocentă între doi prieteni devine o misiune de salvare; ”Pentru totdeauna” (Kristian Haskjold, Danemarca, 2017) – un rollercoaster emoţional derulat pe perioada unui weekend în care doi tineri sunt izolaţi în apartament.
***
Marele Picnic este ediţia de vară ShortsUP, unul dintre cele mai notabile proiecte cinematografice independente din România. Evenimentul, care a debutat în 2014, şi-a făcut o tradiţie din a strânge în fiecare vară iubitori ai cinematografului şi ai artelor conexe. Anul acesta, Marele Picnic s-a transformat în Micul Picnic – o ediţie mai mică, online, pentru toate categoriile şi genurile de public, anunţă sursa citată. AGERPRES/(Documentare – Roxana Losneanu, editor: Liviu-Ioan Tatu)
sursa: AGERPRES