Evaluarea Nationala 2020 a iesit in evidenta si prin mai multe greseli ale profesorilor corectori. Elevii, care au avut emotii uriase avand in vedere conditiile speciale in care s-a sustinut examenul in acest an, au fost nevoiti sa treaca printr-o noua serie de tulburari emotionale si dupa ce au predat foaia.
Notele modificate dupa contestatii la Evaluarea Nationala 2020 s-au schimbat in procente considerabile. Doua cazuri au atras atentia in mod deosebit. Ambele din aceeasi scoala, din Gorj. De la 2.25 la 7.70 si de la 6 la 10
Doi elevi din Balteni, judetul Gorj, au trait socul vietii lor dupa ce si-a vazut notele la Evaluarea Nationala 2020, examenul la Matematica. O eleva a primit nota 6, iar colegul ei a fost notat cu 2,25. Cei doi copii au depus contestatii, iar notele lor s-au marit considerabil.
Eleva care a primit nota 6 dupa prima corectare a fost notata cu 10 dupa contestatie, iar acum are una dintre cele mai mari medii din judet. Socul tinerei a fost atat de puternic atunci cand si-a vazut prima nota incat a suferit o semipareza, iar parintii i-au dat medicamente pentru a o calma.
Colegul sau, notat cu 2.25, a primit 7.90 dupa constestatie. Parintii celor doi copii sunt revoltati de situatie si vor sa depuna o plangere la Ministerul Educatiei. Evaluarea Nationala 2020. Cum se corecteaza lucrarile
Evident, acum toata lumea se intreaba cum au fost posibile erori atat de mari incat sa apara astfel de diferente. Profesoara Cristina Tunegaru a explicat pe pagina sa de Facebook ce se intampla in spatele usilor inchise si cum se corecteaza lucrarile.
Totul pleaca de la un sistem de invatamant greoi si prafuit. Profesorii corectori au un volum foarte mare de munca si sunt „ingropati” in birocratie.
„Va intrebati cum e posibil ca dupa contestatie sa ajungi de la nota 6 la 10? Iata cum se desfasoara o zi de corectare la examenele nationale:
La 7:30 profesorii se prezinta la centrul de corectare. Dupa multa munca administrativa, primesc lucrarile spre pranz. Se corecteaza in perechi, fiecare profesor stie cine este jumatatea lui. Atmosfera e de graba, agitatie, presiune. Dupa ce se corecteaza prima mana, fiecare pereche face schimb de lucrari. Teoretic, fiecare profesor trebuie sa corecteze si mana a doua. Uneori, mana a doua se concretizeaza in copierea borderoului de la coleg. Adica profesorul care ar trebui sa dea a doua nota abia daca se mai uita pe lucrare si are incredere totala in colegul sau.
Dupa ce ambele corecturi sunt realizate, se merge la inspector pentru predarea lucrarilor. Tot atunci are loc si confruntarea. In cazul in care cei doi au corectat individual, fara sa copieze borderouri, si apar diferente mari, mai mari de un punct, inspectorul le cere sa se hotarasca, sa decida nota. Atunci, inspectorul se retrage cu privirea si cei doi profesori modifica borderourile (scrise strategic in creion), astfel incat diferenta de punctaj intre cele doua corecturi sa fie acceptabila. Fara sa se mai uite pe lucrare, fara sa discute aplicat, stabilirea notelor finale se face la masa cu inspectorul, in cateva secunde, cu radiera si creionul, direct pe borderou.
Imaginati-va: daca prima mana a dat nota 6 pe o lucrare de 10 si a doua mana nici nu s-a uitat pe lucrare, nota 6 devine nota finala. Desi profesorii corectori semneaza fiecare lucrare, ei nu poarta niciun fel de responsabilitate, in afara de aceea morala care poate trece in plan secund, cand tot ce iti doresti e sa scapi mai repede.
Corectarea se petrece intr-o atmosfera extrem de agitata, oamenii stau de-a valma la cozi sa primeasca lucrarile, sa faca schimb, sa le predea. In aceasta zi lunga de corectare, profesorii nu au voie sa iasa din centru, nici nu primesc apa sau altceva. Totul se face pe repede-inainte.
Nu profesorii sunt de vina, ci intregul sistem de corectare. Trebuie sa regandim tot procesul, sa ne asiguram ca lucrarile sunt evaluare corect si ca nu distrugem vieti printr-o corectare de mantuiala”, a fost mesajul postat de Cristina Tunegaru pe Facebook.
Profesorii care au corectat gresit lucrarile elevilor, cercetati
Lucrarile elevilor din Gorj au fost corectate de catre profesori din judetul Dolj. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean Gorj, Dana Constantinescu, a precizat ca institutia va efectua cercetari in privinta dascalilor corectori care au avut diferente de peste 1,5 puncte in urma corectarii lucrarilor copiilor. Evaluarea Nationala 2020. Modificari uriase dupa contestatii
In urma contestatiilor depuse dupa Evaluarea Nationala 2020, procentul mediilor mai mari sau egale cu 5 a ajuns la 72.6.
De asemenea, a crescut si numarul elevilor care au incheiat Evaluarea Nationala 2020 cu media 10: de la 839 la 892.
sursa: Orange