Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Pucioasa, judeţul Dâmboviţa şi Societatea Civilă de Psihologie „Ştefan şi Chivulescu”, Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, organizează, în 10 octombrie 2020, a şasea ediţie a Conferinţei Internaţionale de Educaţie Nonformală – INEC 2020, un eveniment care atrage anual un număr tot mai mare de participanţi, profesori motivaţi să ofere o educaţie altfel, valorică, pozitivă şi de impact pentru generaţiile de acum.
„Evenimentul se va desfăşura online în acest an, într-un cadru creativ şi dinamic, având ca obiectiv principal schimbul de bune practici în educaţia nonformală şi dezvoltarea unor competenţe complementare necesare celor care răspund de pregătirea copiilor şi tinerilor pentru viaţă”, spune coordonatorul conferinţei, profesor universitar dr. habil. Daniel Mara. Prezenţa cadrelor didactice din mai multe ţări europene, de la universităţi de prestigiu din Italia, Spania, Germania, Austria, alături de specialişti din ţară, pasionaţi de educaţie, vor oferi participanţilor noi perspective şi oportunităţi de dezvoltare pe tema educaţiei nonformale.
Workshop-urile din această ediţie abordează teme de o mare diversitate: Pedagogie experienţială, Class Council. Nonformal Democratic Education by Self-Government in Schools, Mă mir şi învăţ – cunoaştere prin experienţă estetică, Să ne uităm diferit la diferenţe, Atelier creativ de pictură, Cum ne împrietenim cu emoţiile noastre, Cum să călătoreşti cu mintea şi simţurile într-o lecţie la înălţime, Nonformal în lecţia online: Gamification, Matematica altfel, Loisir prin dans, promovând o nouă abordare a învăţării, cu accent pe motivaţia instrinsecă de cunoaştere.
Prin acţiunile de educaţie nonformală, orientate spre interesele, aptitudinile şi dorinţele de cunoaştere ale participanţilor, profesorii învaţă cum să abordeze elevii, studenţii cu mai mult entuziasm, într-o manieră flexibilă şi adaptată la nevoile lor individuale. Este o satisfacţie deosebită să constatăm interesul crescut, cu fiecare nouă ediţie a conferinţei, al actorilor educaţionali de la toate palierele sistemului de învăţământ, care reuşesc prin astfel de activităţi de formare aparte, să aducă un plus de valoare în efortul lor profesional şi o îmbunătăţire vizibilă a calităţii educaţiei.
Decan Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane
Prof. univ. dr. habil. DANIEL MARA