Alveolita este o inflamație a orificiului alveolar maxilar. Alveolita este de obicei cauzată de o infecție care poate apărea după îndepărtarea traumatică a unui dinte. Alveolita poate fi, de asemenea, cauzată de lipsa igienei cavității gurii sau atunci când resturile alimentare intră în orificiul alveolar.
În majoritatea cazurilor, primele simptome ale alveolitei pot fi resimțite la 3 zile după îndepărtarea traumatică a dintelui. Primele simptome ale alveolitei sunt durerea severă în zona rănită, febră, durere. După un timp apare respirația urât mirositoare. Alveolita durează, în general, 2 săptămâni, dar în cazul în care este neglijată o astfel de complicație, este necesară intervenția unui dentist în cabinet stomatologic.
Se recomandă utilizarea analgezicelor. Pentru tratarea alveolitei este necesară curățarea prizei alveolare inflamate cu ajutorul medicamentelor. Mai mult, este necesar să plasați unele medicamente în interiorul prizei alveolare pentru a promova procesul de tratament și a elimina inflamația.
Care sunt cauzele alveolitei?
Cauzele legate de debutul alveolitei nu sunt încă bine definite. Există cu siguranță situații care pot facilita debutul patologiei:
· extracția dinților
· extracție deosebit de traumatică a dinților;
· aplicarea de suturi după extracție (acestea ar putea reține reziduurile alimentare în interiorul alveolei);
· prezența unei infecții preexistente și netratate a cavității bucale;
· fumatul;
· prezența parodontitei cronice;
· igiena orală precară.
Toate condițiile enumerate mai sus cresc probabilitatea de a contracta o alveolită, unele pentru că întârzie vindecarea completă a plăgii după extracția dinților (fumatul, utilizarea contraceptivelor orale), altele pentru că cresc riscul de infecții (extracție traumatică, cusături, parodontită, igienă orală precară).
Citește și: Câți dinți are un om și care este rolul fiecăruia
Cum se tratează alveolita?
Alveolita, în ciuda durerii intense care o caracterizează, poate fi ușor vindecată. Tratamentul terapeutic are ca scop eliminarea durerii și promovarea procesului de vindecare treptată a alveolei.
În plus față de medicamentele analgezice sistemice care pot ameliora durerea, terapia pentru tratamentul alveolitei urmează pașii următori:
· îndepărtarea oricăror țesuturi sau resturi alimentare prezente în alveolă;
· curățarea piesei cu apă fiziologică sau lichide medicale specifice;
· aplicarea unui tifon steril.
Reduceți cauzele predispozante pentru a evita alveolita
Înainte de extracția dinților, este posibil să se acorde o atenție deosebită unor bune practici dentare care pot ajuta la prevenirea apariției alveolitei.
În primul rând, ar fi indicat să planificați, cu cel puțin două săptămâni înainte de procedura de extracție, o sesiune de curățare profundă, pentru a elimina tartrul (în cabinet stomatologic) și, prin urmare, a reduce riscul de infecții.
Evitați să luați medicamente în zilele premergătoare intervenției chirurgicale care ar putea încetini vindecarea rănilor: ibuprofen, aspirină, contraceptive orale.
Evitați fumatul și abuzul de alcool atât înainte, cât și după extracția dinților.
Acordați mai multă atenție igienei bucale zilnice.
În cele din urmă, alegeți un cabinet stomatologic care să aibă personal medical instruit și să poată efectua extracția dinților fără a provoca anumite traume pacientului.