luni, 7 noiembrie 2016

De ce nu este bine să speli puiul crud


Dacă ai obiceiul să speli puiul crud înainte să îl gătești, află că te expui unui pericol foarte mare. Află care este și cum te poți proteja.

Specialiștii de la Agenția pentru Standarde Alimentare susțin că nu ar trebui să speli niciodată puiul crud, pentru că este plin de bacterii care se vor împrăștia în bucătărie, potrivit healthyviperson.com. Dacă faci asta, află că te expui riscului de a suferi de infecții cu salmonella sau campylobacter, două bacterii foarte periculoase, care se găsesc în puiul crud, scrie unica.ro.

Salmonella, de exemplu, este un grup de bacterii care se găsește în intestinele păsărilor. Oamenii care consumă carne contaminată suferă de diaree, febră, crampe abdominale, greață și vomă. În mod normal, infecția trece după câteva zile, însă unele persoane suferă de complicații și pot chiar să moară, deoarece ajung să sufere de septicemie.

Infecția cu Campylobacter poate dura până la 10 zile și cauzează dureri abdominale extreme. În cazuri rare, pot apărea complicații precum artrită sau afecțiuni ale sistemului nervos central.Dacă suspectezi că ai o infecție abdominală, mergi imediat la medicul de familie, pentru că el știe ce trebuie să faci mai departe.

Nu îți face griji că puiul nespălat te poate îmbolnăvi. Doar prin gătire poți ucide bacteriile periculoase, deoarece apa nu are nicio putere. O altă metodă de a scăpa de agenții patogeni este să îngheți carnea, însă trebuie să știi că sunt microbi care supraviețuiesc și la temperaturi sub 0 grade Celsius.

Cum previi toxiinfecția alimentară
Dacă vrei să nu te îmbolnăvești când speli puiul crud, trebuie să respecți câteva reguli. În primul rând, dacă vrei să lași puiul în frigider, pune-l într-o pungă și lasă-l pe ultimul raft din frigider, pentru a nu contamina și celelalte alimente. În al doilea rând, când te apuci de gătit, nu îl mai spăla, ci pune-l direct pe foc.

După ce ai pus carnea la gătit, spală bine ustensilele pe care le-ai folosit pentru a tăia puiul, precum și suprafața pe care l-ai pregătit. Spală-te bine și pe mâini, cu apă caldă și săpun, pentru a preveni răspândirea bacteriilor.

Asigură-te că puiul este bine făcut, înainte să îl mănânci. Nu trebuie să lași nicio parte crudă, pentru că riști să te îmbolnăvești. După ce se răcește, trebuie să îl păstrezi în frigider, la sub 4 grade Celsius, pentru a nu se strica.
loading...

0 comentarii: