Critic National

Stiri si informatii de ultima ora

ATENŢIE FUMĂTORI: Aici un pachet de ŢIGĂRI e MAI IEFTIN decât o sticlă de COLA!

Chiar dacă România are printre cele mai ieftine ţigarete din Uniunea Europeană, la un preţ mediu de 3,5 euro pe pachet, sunt ţări în care un pachet de ţigarete poate fi cumpărat şi cu câţiva cenţi.

În Ucraina poţi cumpăra un pachet cu 20 de ţigarete Marlboro pentru 0,85 euro, în timp ce în Republica Moldova le poţi cumpăra cu 0,95 euro. În Belarus, preţul aceluiaşi tip de ţigarete este de 0,94 euro.

Expatistan, siteul care compară costul vieţii în mii de oraşe din lume, oferă posibilitatea de a compara preţul unui pachet de ţigarete Marlboro în următoarele ţări:

În România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului. Acciza specifică datorată pentru mia de ţigarete a fost majorată de la 1 aprilie cu 4,7%, de la 314 lei la 329 lei, prin ordin al ministrului Finanţelor. Majorarea nu a condus la scumpirea pachetelor de ţigări, acciza totală (implicit acciza minimă – 97% din nivelul acizei totale), rămânând aceeaşi, de 430,71 lei pe mia de ţigarete. Pentru ţigarete acciza totală este calculată în funcţie de acciza specifică şi cea ad-valorem (14% din preţul de vânzare cu amănuntul declarat pe pachet). La începutul anului, pentru a nu fi confruntat cu scăderea veniturilor din comercializarea tutunului în urma micşorării TVA de la 24% la 20%, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a convenit cu producătorii o majorare de accize menită a compensa acest efect. Astfel, potrivit Codului Fiscal, acciza totală pentru ţigarete a fost majorată în 2016 cu 18,69 lei/1000 de ţigarete (0,37 lei/pachet; 0,44 lei, incluzând şi TVA-ul aferent) sau 4,5%, anulând practic efectul micşorării TVA (de aproximativ 0,45 lei).


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.