Veste soc de la BNR! Romania e obligata sa schimbe toti banii

Din perspectiva politicii monetare nu există altă opţiune pentru România decât aderarea la zona euro, iar problema este când şi cum, a declarat, miercuri, Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), la forumul ‘România 10 ani în UE. Progrese, perspective de dezvoltare, provocări’.

‘Doresc să exprim cu claritate punctul de vedere al Băncii Naţionale cu privire la aderarea României la zona euro. Din perspectiva politicii monetare nu există altă opţiune pentru România decât aderarea la zona euro. Putem discuta cum şi când, dar nu cu scopul de a amâna sine die, ci din dorinţa de a face o trecere lină atunci când economia va fi suficient de competitivă şi de pregătită’, a spus Liviu Voinea.

Acesta a relatat o discuţie avută cu un agent de pază de la o farmacie care l-a întrebat dacă prin trecerea la euro salariul lui va scădea. Voinea i-a explicat că prin trecerea la euro salariul lui nu va scădea pentru că moneda locală, leul, va dispărea, iar în acest fel salariul lui poate să scadă doar faţă de alte valute.

‘Iată că oamenii sunt preocupaţi de aspectul trecerii la euro şi că este util să explicăm în ce constă acesta în cele mai mici detalii. Nu este prima oară când sunt întrebat lucruri concrete despre trecerea la euro. De exemplu, am un văr în Drobeta-Turnu Severin, pensionar şi el şi soţia, care era preocupat de faptul că pensia soţiei sale, de 900 de lei, ar urma să se transforme în două bancnote de 100 de euro. Deşi având aceeaşi valoare, impactul psihologic de a vedea că după o muncă de o viaţă primeşti două hârtii nu trebuie subestimat. Şi aceste două exemple din viaţa reală vorbesc despre faptul că trecerea la euro nu înseamnă o simplă schimbare de bancnote sau de monede. Este un proces complex, cu implicaţiile dintre cele mai diverse şi profunde şi fără îndoială nu poate fi declanşat decât de o decizie politică bazată pe un larg consens în societate’, a spus Liviu Voinea.

sursa: economica.net


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top