Alternatorul – Tot ce trebuie să știi despre această componentă auto

Tehnologia evoluează de la o zi la alta, determinând și sistemele electronice ale automobilelor să țină pasul cu dezvoltarea continuă. În ziua de astăzi, folosim foarte multe gadgeturi atunci când suntem în mașină. Telefonul, GPS-ul, stația antiradar sau tableta pe care punem desene pentru cei mici, toate sunt consumatoare de curent, ca să nu mai aducem în discuție utilizarea farurilor sau a sistemului audio, iar folosirea lor concomitentă duce la supraîncărcarea mașinii noastre. Dacă ai observat că mașina ta nu mai pleacă la prima cheie sau dacă farurile clipesc des, ai ajuns unde trebuie, pentru că ești pe cale să afli de ce se întâmplă toate acestea.

Alternatorul este cel care are de suferit atunci când facem abuz de energie, cât timp ne deplasăm cu mașina. Această componentă auto este antrenată de motorul termic prin intermediul curelei de accesorii și poate ajunge la suprasolicitare atunci când necesarul de energie și încărcarea bateriei auto însumează valori mai mari de 2 kW sau chiar și mai puțin de atât, în funcție de sistemele electronice din dotarea mașinii. Rezultatul unui consum prea mare de energie poate duce rapid la defectarea alternatorului și, în cele din urmă, la imposibilitatea de a mai porni mașina.

Ce rol are un alternator?

Concret, alternatorul are rolul de a încărca electric automobilul, fiind și principala componentă a sistemului de generare a energiei. Aceasta din urmă trebuie să fie suficientă pentru alimentarea tuturor consumatorilor, dar și pentru încărcarea în timpul deplasării mașinii a bateriei auto. Alternatorul mai are rolul de a genera o tensiune electrică constantă, să fie silențios, să aibă fiabilitate și să fie rezistent.

Semne că alternatorul s-a stricat sau urmează să se defecteze

Dacă în bord se aprinde martorul care anunță o neregulă a funcției alternatorului, e cazul să ceri părerea unui specialist. La fel de ușor îți poți da seama dacă alternatorul are o problemă dacă lumina farurilor este mai slabă decât în mod obișnuit sau dacă unele mecanisme electrice, așa cum sunt geamurile sau oglinzile electrice, nu mai răspund comenzilor tale. Mirosul de încins care provine din zona motorului sau pornirea la a doua sau a treia cheie ar putea fi alte semnale pe care mașina pe care o conduci ți le-ar putea da.

De ce se defectează alternatorul?

Ca orice altă componentă care ține de partea electronică, odată intrat în contact cu apa, alternatorul se poate defecta sau nu mai poate produce suficient curent, cât să facă față tuturor consumatorilor din mașină. Suprasolicitarea acestuia, prin folosirea excesivă a tuturor consumatorilor concomitent, poate fi un alt motiv al defecțiunii alternatorului.

Dacă alternatorul mașinii tale dă semne că s-ar putea strica, nu ezita să îl schimbi cât mai curând, pentru a evita orice neplăceri care ar putea apărea, cum ar fi imposibilitatea de a porni autoturismul. Comandă online un alternator sau orice alte piese Dacia, Renault, Audi, Mercedes, Ford sau Volkswagen și bucură-te de timpul astfel economisit pentru plimbări sau deplasări alături de cei dragi cu mașina.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top