Mai mulți săteni din Tulcea au ucis un șarpe care face parte dintr-o specie rară, numită în mod popular ”șarpele rău”.
Potrivit site-ului tulceanoastra.ro, reptila de trei metri s-a ascuns într-o sobă de tip cuptor și a fost observată de o femeie, care s-a speriat.
Vecinii chemați la casa ei au scos șarpele și apoi l-au ucis cu o cazma.
Pe pagina de Facebook Animal Society se explică faptul că reptila face parte din specia Dolichopis caspius și că este protejată. Drept urmare, asociația urmează să facă o plângere la poliție:
UPDATE: în urma comentariilor voastre, am vorbit cu specialiști care ne-au confirmat că într-adevăr șarpele din imagini nu este Elaphe sauromates (balaur dogrobean), ci Dolichophis caspius (șarpele rău). Ce e important însă este că AMBELE sunt specii protejate. Drept urmare, asociația noastră se va adresa autorităților în zilele ce urmează.
Despre cum se comportă românii cu șerpii, în special în zona rurală, v-am mai zis aici: https://bit.ly/2YaAA9X.
Astăzi, site-ul tulceanoastra.ro a publicat această fotografie, făcută în satul dobrogean Peceneaga. Victima este un exemplar superb și EXTREM DE RAR de elaphe sauromates (cunoscut popular, ca să vedeți ce părere oficială au românii despre aceste animale, drept ”BALAUR dobrogean”). Foarte probabil să fie și un record de lungime, pentru că cel mai lung exemplar înregistrat vreodată oficial a fost văzut în 1901 la Cernavodă și avea 2,6 metri. Site-ul menționat scrie că cel omorât în Peceneaga ar fi avut 3 metri și 20 de kg, ceea ce este totuși greu de crezut.
Crima este cu atât mai gravă cu cât elaphe sauromates este pe cale de dispariție, în România. Un studiu din 2005 estima că sunt cel mult 100 de exemplare în toată țara (“Cartea Roşie a Vertebratelor din România”, Ed. Acad. Române, 2005). Această specie a fost văzută foarte rar, de-a lungul anilor, de obicei pe raza patru județe din România: Tulcea, Vrancea, Buzău și Galați.
Este și una dintre puținele specii de șerpi care are grijă de propriii urmași, notează Wikipedia, care citează un studiu făcut de un biolog rus.
Site-ul care de pe care am preluat știrea menționează și că în zona Tulcea există legende conform cărora acești șerpi ar ataca și ucide oameni. Exclus. În ciuda mărimii, elaphe sauromates se hrănește doar cu rozătoare și șopârle, mai rar păsări și ouă.
O mai spunem o dată: șerpii NU sunt răi și nici măcar nocivi. Iar balaurii, la fel ca multe lucruri pe care ni le imaginăm și de care ne temem, nu există.