S-a dat lege: femeile pot iesi la pensie mai devreme! Care este noua varsta la care se pot pensiona femeile

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare în anul 2021 și vine cu o surpriză uriașă pentru anumite femei. Cele care au copii vor putea ieși mai repede la pensie, conform reglementărilor care au fost dezbătute ani de zile, iar actul a stat multă vreme blocat în Parlamentul României.

Reducerea vârstei de pensionare este prevăzută pentru femeile care au trei sau mai mulți copii, iar legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Mamele eroine vor putea ieși la pensie mai repede

Deși legea a fost adoptată și semnată de președintele Iohannis, o parte din efectele ei, precum reducerea vârstei de pensionare pentru mame se vor produce abia din anul 2021.

Mamele cu mai mulți copii vor putea opta pentru a ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil. Astfel că, mamele care au trei copii vor putea deveni pensionare cu 6 ani mai devreme față de vârsta standard.

Evident, mamele care pot beneficia de această reducere a vârstei de pensionare trebuie să fi îndeplinit stagiul minim de cotizare la stat.

Începând cu al patrulea copil, mamele eroine vor putea ieși la pensie cu câte un an pentru fiecare. Mamele care au, de pildă, cinci copii vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de opt ani de zile.

Legea este aplicabilă și pentru femeile care au adoptat copii

„Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută”, scrie în actul de lege care va fi aplicabil din 2021.

Legea cuprinde și cazurile în care femeile nu au putut avea copii natural, dar i-au adoptat. În anul 2030, vârsta de pensionare la femei va fi de 63 de ani, iar stagiul minim de cotizare prevăzut va fi de 15 ani.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.