Cum se alege corect laptele praf pentru bebelusi?

Laptele matern este singurul aliment de care are nevoie copilul in primele 6 luni de viata. Cand copilul incepe sa manance alimente solide, acesta va continua sa fie hranit si cu lapte pana la varsta de 2 ani. Laptele praf este o solutie optima pentru a inlocui laptele matern atunci cand este necesar acest lucru.

De ce este utilizat laptele praf?

Parintii pot sa ofere bebelusului lor laptele praf din mai multe motive. Foarte multi copii folosesc in prezent lapte praf din motive de sanatate si in situatii de malnutritie. Mamele care au probleme cu hranirea celui mic ar trebui sa apeleze de urgenta la medicul specialist si sa discute despre alegerea celui mai bun lapte praf pentru copilul lor.

Bebelusul trebuie hranit cu o formula pentru sugari (comerciala), cumparata din magazin, fabricata din lapte de vaca, pana la varsta de 9-12 luni. Formulele pe baza de soia sunt recomandate numai bebelusilor cu o afectiune medicala numita galactozemie sau bebelusilor care nu beau lactate din motive religioase sau culturale.

Se poate cumpara formula pentru sugari de la majoritatea magazinelor alimentare si a farmaciilor. Este recomandat sa fie folosit laptele praf inainte de data de expirare de pe pachet. Nu se recomanda utilizarea laptelui care provine din recipiente deteriorate sau care nu arata bine.

In momentul in care este preparat laptele, se recomanda sa fie urmate instructiunile existente pe eticheta produsului sau pe ambalaj. Nu se recomanda utilizarea laptelui de vaca sau a altor produse alternative laptelui praf sau laptelui matern fara o discutie cu medicul. Ele nu sunt sigure si nu ofera copilul nutritia completa de care are nevoie pentru a creste si a se dezvolta.

Exista 3 tipuri de formule: lichid, concentrat lichid si pudra. Produsele gata preparate si cele din concentrat lichid sunt sterile (fara germeni) pana cand sunt deschise. Formula pulbere nu este sterila.

Unii bebelusi au un risc mai mare de a se imbolnavi de la varianta pulbere a laptelui praf si ar trebui sa fie hraniti cu lapte gata preparat sau cu concentrat lichid. In aceasta categorie sunt inclusi copiii care:

  • S-au nascut prematur (inainte de 37 de saptamani de sarcina) si sunt sub varsta de 2 luni;
  • Cantaresc mai putin de 2500 grame la nastere si au sub 2 luni;
  • Au un sistem imunitar slabit, ceea ce inseamna ca sunt mai susceptibili de a se imbolnavi daca sunt expusi la germeni;
  • Bebelusii sanatosi nascuti la termen, mai exact la 37 de saptamani sau mai mult de sarcina, pot fi hraniti cu orice tip de formula de lapte praf disponibila in magazine.

Laptele praf pudra trebuie sa fie pregatit cu atentie. Atunci cand parintii nu sunt siguri ce ar trebui sa ofere copilului, se recomanda discutia cu medicul specialist, care poate oferi toate informatiile necesare in acest sens.

Daca nu exista o sursa sigura de apa potabila, parintii ar trebui sa utilizeze laptele gata preparat. De asemenea, concentratul lichid sau laptele praf poate fi facut si cu apa imbuteliata, pentru un plus de siguranta.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.