Start-Up Nation 2019, ANULAT? Guvernul nu mai poate da OUG pentru editia a-III-a

Guvernul condus de Viorica Dancila a fost demis, joi, prin motiune de cenzura, astfel, conform, atributiilor pe care le are un premier interimar, Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind desfasurarea programului de finantare nerambursabila Start-Up Nation este pus in pericol. 

„Start-Up Nation, atat editia 2017, cat si 2018, era modificat si reglementat prin OUG. Un guvern interimar nu are voie sa dea OUG-uri. Concluzia este ca guvernul intermar nu are dreptul legal sa dea un alt OUG si sa demareze Start-Up Nation 2019. Modificarea SUN ar putea fi facuta doar prin HG, cand e Parlamentul in vacanta, sau poate fi facuta de Parlament, dar asta ar dura mult timp”, a precizat George Velcea, expert accesare fonduri nerambursabile si presedintele Asociatiei Europene a Tinerilor Intreprinzatori.

Legea nr. 90 din 2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor spune ca, chiar daca motiunea de cenzura trece, Guvernul ramane interimar pana ce in Parlament este investit un nou executiv, cu mentiunea ca semneaza doar acte administrative si nu are voie sa dea Ordonante de Urgenta, ci doar Ordonante simple.

„Suntem intr-un moment critic pentru viitorul Start-Up Nation. Actualii si viitorii antreprenori trebuie sa ia o decizie. Sunt pregatiti sa sustina neconditionat programul Start-Up Nation? Sunt pregatiti sa sustina in fata noului Guvern continuarea Start-up Nation? Acesta este cel mai bun program pentru start-up-uri din istoria Romaniei. Chiar daca a avut neajunsurile sale, se pot face modificari pentru imbunatatirea acestuia. In zilele urmatoare vom face publice anumite demersuri pentru sustinerea editiei viitoare a Start-Up Nation, indiferent de grupul politic care va prelua guvernarea”, a continuat Velcea.

Aceasta varianta nu este exclusa iar PSD ar putea conduce Guvernul interimar cel putin pana dupa alegerile prezidentiale. Unele voci sustin ca s-ar putea ca Viorica Dancila sa conduca interimar Guvernul pana in ianuarie.

Parlamentul a adoptat joi motiunea de cenzura cu 238 voturi „pentru” dintre cele 242 exprimate. Au fost si 4 voturi impotriva demiterii, in contextul in care parlamentarii PSD au fost in sala dar nu au votat. Guvernul PSD este demis, dar ramane deocamdata pe functie ca interimar, pana cand Presedintele Klaus Iohannis va convoca consultari cu partidele parlamentare si va desemna un alt premier care sa formeze un nou Cabinet.

Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de zece zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top