În anul 2016, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/70/267 prin care se hotăra că ziua de 29 iunie a fiecărui an este desemnată ca Ziua internaţională a tropicelor, potrivit site-ului www.un.org.
Alegerea acestei zile e legată de faptul că la 29 iunie 2014, laureata premiului Nobel pentru pace, Aung San Suu Kyi, a lansat Raportul Tropicelor – rezultatul unei colaborări între 12 instituţii de cercetare, ce oferă o perspectivă unică asupra acestei regiuni din ce în ce mai importante.
Zona tropicală este aceea zonă a Pământului care se află la nord şi respectiv la sud de ecuator, până la limita cu tropicul Racului şi tropicul Capricornului. Deşi topografia şi alţi factori contribuie la diferenţe climatice, locurile tropicale sunt de obicei calde şi prezintă schimbări sezoniere nesemnificative în ceea ce priveşte temperatura zilnică. O caracteristică importantă a zonei tropicale o reprezintă precipitaţiile frecvente în zonele umede din apropierea ecuatorului.
Regiunea tropicală reprezintă 40% din suprafaţa totală a lumii şi cuprinde aproximativ 80% din biodiversitatea mondială. Aici se află 95% din suprafaţa totală a pădurilor de mangrove de pe planetă şi 99% din totalul speciilor de mangrove. Această zonă se confruntă cu schimbări climatice, defrişări, exploatări forestiere, urbanizare şi schimbări demografice.
Zona tropicală are puţin peste jumătate din resursele mondiale de apă regenerabile (54%). Scăderea biodiversităţii este mai mare la tropice decât în restul lumii, atât pentru specii de plante, cât şi pentru animale.
Populaţia din zona tropicală se confruntă cu niveluri ridicate ale sărăciei şi cu subnutriţie. Procentul populaţiei urbane care trăieşte în condiţii precare este mai mare în zona tropicală decât în alte zone ale lumii, arată site-ul www.un.org.
Ţările tropicale au înregistrat progrese semnificative, dar s-au confruntat cu o serie de provocări care solicită o atenţie deosebită într-o serie de indicatori şi date de dezvoltare pentru a realiza o dezvoltare durabilă. Ziua internaţională a tropicelor a fost desemnată pentru a sensibiliza cu privire la provocările specifice cu care se confruntă zonele tropicale, implicaţiile profunde ale problemelor care afectează zona tropicală a lumii şi pentru a creşte gradul de conştientizare şi a sublinia rolul important pe care ţările tropicale îl au în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, precizează www.un.org. AGERPRES/(Documentare – Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: un.org
sursa: AGERPRES