Dimineața este momentul potrivit pentru un aperitiv ușor. Și ce poate fi mai ușor decât o salată de legume sau de verdețuri?
Vă propunem 3 salate detoxifiante rusești, care te fac să te simți ușor, mai ales după perioadele de sărbători sau de evenimente care s-au soldat cu mese îmbelșugate.
Salate rusesti: Freepik
Salatele se prepară foarte rapid și sunt întotdeauna o alegere sănătoasă. Le putem servi inclusiv seara.
Dimineața se pot asocia cu proteine și fibre, din ouă, leguminoase, brânzeturi sau cereale. Iar seara le putem servi alături de o porție de pește.
Rușii sunt cunoscuți pentru salatele lor abundente în maioneză, carne și pește. Însă au și câteva rețete de salate ușoare, pe bază de legume. Acestea sunt preparate și consumate mai cu seamă în vremea posturilor de peste an.
În Rusia, salatele au început să apară prin secolul al 19-lea, fiind influențate la vremea aceea de trendurile culinare europene.
În acea perioadă, salatele rusești conțineau trei legume principale: sfeclă roșie, cartofi și varză. Iată câteva versiuni pe care le poți încerca și tu.
Sfecla roșie este o legumă emblematică pentru bucătăria rusească. O găsim aproape în toate tipurile de salate. De regulă, se coace în cuptor sau se gătește la aburi și se servește întreagă.
Salata de sfecla: Timolina www.freepik.com
Ingrediente
Preparare
Salata va avea o aromă mult mai dulce și plăcută dacă sfecla se coace în cuptor. Totodată, își va păstra mai bine substanțele nutritive. Fierberea afectează conținutul de vitamine (mai cu seamă cele solubile în apă, precum vitamina C).
Așadar, spălați bine sfecla și înfășurați-o într-o folie de rozmarin împreună cu câteva mirodenii, precum rozmarin, dafin sau cimbru.
În circa o oră, sfecla ar trebui să fie coaptă. Dacă este o bucată mare, poate necesita mai mult timp.
Curățați sfecla de coajă după ce s-a răcorit încât să o puteți manevra.
Dați sfecla pe răzătoarea cu găuri mari. Puneți-o într-un bol. Adăugați miezul de nucă pe care l-ați tăiat cu cuțitul grosier.
Separat, amestecați uleiul cu oțetul, usturoiul zdrobit fin și sarea. Se poate pune și puțin zahăr.
Turnați acest sos peste salată și amestecați ușor. Salata de sfeclă se servește suplimentar cu nuci deasupra.
Citește și Salată detoxifiantă după sărbători
O salată populară în timpul Rusiei sovietice este „salata de primăvară” sau salata „vesenniy”. Se prepară cu ridiche cu lăptucă (salată verde) și smântână sau maioneză.
Versiunea prezentată este fără smântână. Aceasta poate fi înlocuită, dacă doriți, cu iaurt sau tzatziki (se găsește de cumpărat sau se poate face în casă din iaurt, usturoi, suc de lămâie și mărar).
Ingrediente
Preparare
Ridichea, castraveții și frunzele de rucola se spală bine cu apă rece. Ridichea și castraveții se taie rondele. Salata se toacă mărunt.
Se amestecă legumele într-un bol. Adăugați dressing-ul format din uleiul de măsline, sarea și piperul. Amestecați ușor. Se poate adăuga și suc de lămâie.
Dacă doriți o salată mai crocantă, tăiați ridichea și castraveții cubulețe mici.
Această salată se numește în limba slovacă „Zdorovie”. Este suculentă, savuroasă și aromată.
În perioada sovietică era servită în toate cantinele, atât în școli, cât și în hoteluri.
Ingrediente
Preparare
Morcovul, castravetele și mărul se curăță și se dau pe răzătoarea cu găuri mici sau se taie fâșii subțiri, ca niște chibrituri. Se adaugă salata verde tocată fin.
Amestecați separat uleiul cu oțetul, sarea, zahărul și piperul și adăugați dressing-ul obținut peste salată. Amestecați cu mâinile, pentru a ajuta legumele să se pătrundă mai bine de sos.
Citește și 16 Alimente detoxifiante pentru curele de slăbire
Sursă: Yulia Mulino, Detox traditions in Russia: 3 salads to help you feel lighter, Russia Beyond: https://www.rbth.com/russian-kitchen/331939-detox-salads-soviet-kitchen-photos
sursa: lataifas.ro