Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu
thumbs

Admitere liceu 2020 GHIDUL COMPLET: Ce trebuie sa stii despre completarea fisei de inscriere si repartizarea computerizata. Calendarul admiterii

Publicat: 25 iunie 2020

ADMITERE LA LICEU 2020. Tot ce trebuie sa stie parintii si viitorii liceeni

Redam ghidul publicat de Ministerul Educatiei.

Fisa de admitere la liceu. Cum se completeaza?

1. Completarea optiunilor pe fisa de admitere se face in ordinea preferintelor candidatilor. Vedeti mai jos cum se face completarea fisei de admitere pentru fiecare camp in parte.

ᅡMODEL Fisa de inscriere in anul scolar 2020-2021 – admitere in clasa a IX-a – invatamantul liceal de stat:

MODEL Anexa la Fisa de inscriere in anul scolar 2020-2021 – pentru participarea la probele de aptitudini sau la probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna:

2. Completeaza pe primele locuri optiunile pe care le doresti cel mai mult, chiar daca nu esti sigur ca media iti permite sa intri la aceste optiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continua cu optiuni care ti-ar placea, apoi optiuni la care nu te-ar deranja sa fii repartizat.

Incheie cu optiunile cele mai putin dorite, dar pe care trebuie sa le enumeri pe fisa, pentru siguranta. Este preferabil sa intri la un liceu care nu iti place decat sa nu intri deloc.

Nu completa o optiune nedorita inaintea unei optiuni dorite. Prima optiune este si prima luata in considerare pentru fiecare elev.

3. Tine cont de mediile de admitere din anii precedenti pentru a-ti calcula sansele de intrare la fiecare dintre optiunile exprimate.

4. Completarea unui numar mare de optiuni pe fisa de admitere nu iti poate dauna in nici un fel-oricum intri la prima optiune a ta la care mai sunt locuri.

In schimb, un numar prea mic de optiuni iti poate diminua serios sansele de a fi admis. Exista riscul de a nu avea o medie suficient de buna pentru nici una din optiunile exprimate.

Nu exista nici un „numar magic” de optiuni care trebuie completate pe fisa: important este ca acest numar sa fie suficient de mare ca sa permita repartizarea si sa fie ordonate – de la cea mai dezirabila la cea mai putin dezirabila.

5. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul putin mai mari, un motiv in plus pentru a completa cat mai multe optiuni pe fisa. Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din optiuni sa fie mult mai mare decat anii trecuti, la fel cum este posibil sa fie mai mica. Mediile anilor trecuti sunt orientative.

6. Validarea fiselor este o operatiune simpla, dar obligatorie pentru toti candidatii – eventualele greseli aparute in transcrierea mediilor din cataloagele scolare pe fisa de optiuni, in completarea numelui candidatului sau scrierea neciteata a codurilor liceelor pot cauza neplaceri. Computerul „nu stie” ca un elev a completat codul 115 dar de fapt il intereseaza specializarea cu numarul 151, sau ca media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55.

Pentru a evita neplacerile cauzate de transcrierea gresita a datelor de pe fisa, procedura necesita tiparirea fiselor asa cum au fost introduse ele in baza de date. Fisa astfel tiparita, numita „fisa martor” se transmite la scoala de provenienta.

Neconcordantele intre fisa completata si fisa martor trebuie semnalate imediat conducerii scolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corectia.

7. Intre momentul validarii fisei si repartizarea computerizata, fisele sunt centralizate in bazele de date judetene si de aici in baza de date nationala de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.

8. Dupa verificari multiple si corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizata.

9. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii descrescator dupa media de admitere, repartizandu-i pe rand, incepand de la elevul cu cea mai buna medie.

Pentru fiecare elev, se cauta prima optiune de pe lista unde mai sunt locuri libere si elevul este repartizat la acea optiune.

Daca la un moment dat se gaseste un elev la care optiunile exprimate in fisa nu ii permit sa intre la nici un liceu (pentru ca locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decat el), elevul respectiv ramane nerepartizat.

Repartizarea computerizata. Exemple pentru explicarea algoritmului:

1. Presupunem ca elevul are media 10. El este cel mai bun din judet, este repartizat primul, deci la prima sa optiune. El este primul care ocupa primul loc din judet.

2. Presupunem ca elevul are media 9 si la prima sa optiune s-au ocupat 14 locuri de catre 14 elevi cu medii mai mari decat media lui. El va fi al 15-lea repartizat la prima sa optiune.

3. Presupunem ca elevul are media 8 si la prima sa optiune s-au ocupat toate locurile de catre elevi cu medii mai mari decat a lui. Daca la a doua sa optiune mai exista locuri libere, el va repartizat la a doua sa optiune. Altfel, se verifica a treia optiune de pe fisa sa, si urmatoarele, in ordine, pana la gasirea primei sale optiuni la care mai sunt locuri libere.

De notat ca nu se poate intampla ca „locul tau” sa fie ocupat de catre cineva cu medie mai mica decat a ta, pentru ca tu esti repartizat inaintea lui.

4. Presupunand ca elevul A are media de admitere 8.93 si optiunea X pe locul 2 in fisa de optiuni, iar elevul B are media de admitere 8.91 si optiunea X pe locul 1 in fisa de optiuni, candidatul A are prioritate la repartizarea pentru optiunea X (in cazul in care candidatul A nu a fost repartizat la optiunea de pe primul loc), avand media mai mare decat B”.

Admitere la liceu 2020. Cum se calculeaza media?

1. Media de admitere, pe baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu a absolventilor invatamantului gimnazial, se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, si media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% in calculul mediei de admitere.

2. Calculul mediei de admitere se face astfel:

???? = 0,2 * ?????? + 0,8 * ????ᅡ

Mentiuni:

MA = media de admitere; ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a.

* Candidatii care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna si au sustinut evaluarea nationala la limba si literatura materna respectiva pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea nationala fara a lua in calcul rezultatul la proba de limba si literatura materna. In acest sens, parintii sau reprezentantii legali ai acestor candidati completeaza o declaratie, conform modelului prevazut in anexa nr. 5 la ordin, semnata de parinte sau reprezentat legal si de candidat, care insoteste fisa de inscriere in vederea repartizarii computerizate si se depune la secretariatul unitatii de invatamant de provenienta in perioada prevazuta de calendar. Acesti candidati, care au optat pentru stabilirea mediei la evaluarea nationala fara a lua in calcul rezultatul la proba de limba si literatura materna, nu pot fi repartizati computerizat in invatamantul liceal sau profesional in clase cu predare in limbile minoritatilor nationale.

Calculul mediei finale de admitere utilizate pentru admiterea in invatamantul liceal vocational, profilurile artistic, sportiv si teologic, pentru anul scolar 2020-2021

1. Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv si pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finala de admitere se calculeaza astfel:

(3 APT + MA)/4 = MFA

Mentiuni:

APT = nota finala la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculata conform Punctului I); MFA = media finala de admitere.

2. Pentru profilul teologic, media finala de admitere se calculeaza astfel:

(APT + MA)/2 = MFA

Mentiuni:

APT = nota finala la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculata conform Punctului I); MFA = media finala de admitere.

Admitere la liceu 2020. Cum se completeaza fisa de admitere la liceu?

1. Observatie: Campul Nr.inreg, care se gaseste in partea dreapta – sus nu se completeaza. El reprezinta numarul de inregistrare pe care il va primi fisa de inscriere in momentul depunerii ei.

2. Se completeaza urmatoarele campuri in fisa de inscriere:

Codul numeric personal (camp obligatoriu) Data nasterii (camp obligatoriu) Numele (camp obligatoriu) Init. tatalui (camp obligatoriu) – initiala tatalui Prenumele (camp obligatoriu) Cod judet– cod scoala provenienta (camp obligatoriu) – se observa ca sunt doua seturi de casute. In primul set se introduce codul judetului iar in al doilea set se introduce codul scolii de provenienta. (Exemplu: un elev din Vaslui, introduce la codul judetului VS, pentru Bucuresti se va completa cu B, iar celalalt camp se completeaza cu codul scolii de provenienta). Codul scolii de provenienta se gaseste in brosura editata de inspectoratul scolar judetean. Denumire (camp obligatoriu) – reprezinta numele scolii de provenienta. Media claselor V-VIII (camp obligatoriu) – media candidatului pe parcursul celor 4 ani de studiu. In cazul in care candidatul a urmat cursurile gimnaziale in limba materna se completeaza denumirea limbii materne in dreptul campului Am urmat cursurile gimnaziale in limba materna. In cazul in care candidatul a urmat cursurile gimnaziale in limba materna, poate opta pentru calculul mediei de evaluare nationala fara a lua in calcul nota obtinuta la proba de limba materna. Daca se opteaza, marcand casuta, candidatul nu mai poate opta pentru specializari cu predare in limba materna. Media generala obtinuta la evaluarea nationala luand in calcul nota de la limba si literatura romana si matematica Media de admitere stabilita in baza mediei claselor V-VIII si media generala obtinuta la evaluarea nationala luand in calcul nota la limba si literatura romana si matematica Nota evaluare nationala limba si literatura materna. Aceasta nota va participa la calculul mediei de admitere daca nu se opteaza pentru eliminarea ei din calculul mediei de evaluare nationala Media generala obtinuta la evaluarea nationala luand in calcul nota la limba si literatura romana, matematica si limba si literatura materna Media de admitere stabilita in baza mediei claselor V-VIII si generala obtinuta la evaluarea nationala luand in calcul nota la limba si literatura romana, matematica si limba si literatura materna Nota la proba de limba materna – este compus din doua zone: una destinata codului limbii si o alta destinata notei primite de candidat la proba de limba materna. Codul limbii va fi preluat din brosura editata de inspectoratul scolar judetean. Nota la proba de limba moderna – este compus din doua zone: una destinata codului limbii si o alta destinata notei primite de candidat la proba de limba moderna. Codul limbii va fi preluat din brosura editata de inspectoratul scolar judetean. Optiuni (camp obligatoriu) – reprezinta lista optiunilor alese de candidat. Ordinea optiunilor de pe fisa este semnificativa, prima optiune exprimata este luata in considerare inaintea celorlalte optiuni. Fiecare optiune este formata din 3 cifre. Codul optiunilor se preiau din brosura editata de inspectoratul scolar judetean. Diriginte (camp obligatoriu) – semnatura dirigintelui candidatului. Candidat (camp obligatoriu) – semnatura candidatului. Parinte (camp obligatoriu) – semnatura parintelui candidatului. Calendarul Admiterii la liceu 2020: 1 iulie

Pe 1 iulie 2020 are loc publicarea ierarhiei la nivel judetean/al municipiului Bucuresti a absolventilor clasei a VIII-a.

Etapa de repartizare computerizata si admitere in invatamantul liceal de stat pentru candidatii din seria curenta, precum si pentru cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2020-2021

2 – 6 iulie 2020

Completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, asistati de dirigintii claselor a VIII-a, la unitatea de invatamant sau prin formular transmis electronic Orice optiune gresita poate conduce la o repartizare nedorita. Completarea fiselor de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a care doresc sa participe la admitere in alt judet si depunerea/transmiterea fiselor, conform procedurii stabilite de Comisia nationala de admitere

Introducerea in baza de date computerizata (in aplicatia informatica centralizata) a datelor din fisele de inscriere

3 – 7 iulie 2020

Verificarea de catre parinti si candidati a corectitudinii datelor din fisa listata de calculator, corectarea eventualelor greseli in baza de date computerizata si listarea fiselor corectate din calculator, operatiuni ce se vor realiza utilizand aplicatia informatica centralizata

7 iulie 2020

Termenul-limita pentru transmiterea bazei de date de la centrele de inscriere la centrul de admitere judetean/al municipiului Bucuresti, precum si a listei absolventilor care nu participa la repartizarea computerizata, prin confirmarea operatiunilor specifice in aplicatia informatica centralizata Predarea/transmiterea de catre comisia din centrul de inscriere a fiselor de optiuni originale la centrul de admitere judetean/al municipiului Bucuresti

8 iulie 2020

Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judetene/al municipiului Bucuresti la Centrul national de admitere prin confirmarea, de catre acestea, a finalizarii operatiunilor specifice, in aplicatia informatica centralizata

9 iulie 2020

Verificarea si corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidati inscrisi in mai multe judete, candidati aflati in baza de date pentru admiterea computerizata si care au fost deja admisi la liceele la care se sustin probe de aptitudini etc., de catre Comisia nationala de admitere si comisiile de admitere judetene/a municipiului Bucuresti; transmiterea modificarilor la comisia nationala

Corectarea erorilor si confirmarea incheierii modificarilor in aplicatia informatica centralizata

10 iulie 2020

Repartizarea computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2020 – 2021

10 iulie 2020

Comunicarea rezultatelor candidatilor repartizati computerizat in invatamantul liceal de stat, conform procedurii stabilite de Comisia nationala de admitere

Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial a listei cu locurile neocupate in unitatile de invatamantul liceal de stat din judet/municipiul Bucuresti

13 – 20 iulie 2020

Depunerea/transmiterea dosarelor de inscriere la scolile la care candidatii au fost repartizati

21 iulie 2020

Transmiterea de catre unitatile de invatamant liceal de stat a situatiei locurilor ramase libere in urma neinscrierii candidatilor admisi in aceasta etapa de admitere

22 – 24 iulie 2020

Rezolvarea de catre comisia de admitere judeteana/a municipiului Bucuresti a situatiilor speciale aparute dupa etapa de repartizare computerizata.

sursa: Orange

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.