Critic National
, ANALIZA. Cum a evoluat COVID-19 in Romania in luna iunie?, Critic National, Critic National

ANALIZA. Cum a evoluat COVID-19 in Romania in luna iunie?

Te-ai gandit ca epidemia de COVID 19 se va stinge incet in Romania? Cifrele spun altceva. De la inceputul epidemiei au fost 24.826 de cazuri de COVID-19 in tara noastra. Doar in luna iunie au fost raportate 5.569 de persoane infectate cu noul coronavirus, adica a 5 parte din numarul total de imbolnaviri de la debutul epidemiei din 26 februarie.

La inceputul lunii iunie Romania se afla in prima stare de alerta, cu cateva masuri de relaxare abia intrate in vigoare. S-au reluat competitiile sportive in aer liber, spectacolele si concertele in aer liber. Ai putut circula in afara localitatii fara restrcitii si ai putut sa mergi la plaja.

Ce s-a intamplat cu cazurile de COVID-19 imediat dupa perioada de relaxare? Numarul celor infectati a crescut si in multe zile din aceasta luna a depasit 300 de cazuri noi raportate la 24 de ore.

Particularitatea este ca cele mai multe cazuri noi raportate au fost in focare, in spitale si centre sociale.

De exemplu pe 13 iunie in Bistrita-Nasaud a aparut focarul de la „Centrul Rezidential pentru Persoane Varstnice Sfintii Zaharia si Elisabeta” unde trei infirmiere, o bucatareasa si 18 beneficiari au fost confirmati pozitivi cu noul coronavirus.

In judetul Cluj la Centrul pentru Persoane Varstince din comuna Taga a aparut un alt focar unde din 56 de persoane au fost confirmate cu COVID 19. Alte focare au aparut la Institutul Inimii din Cluj, 14 cadre medicale si 9 pacienti testati pozitiv si la Institutul Oncologic din Cluj unde 17 pacienti si 3 cadre medicale au fost infectate.

In Salaj 15 persoane au fost depistate pozitiv la Complexul de servicii Sociale Jibou.

In judetul Alba au aparut doua focare in spitale. Unul la Spitalul Municipal din Sebes, unde 6 cadre medicale au fost testate pozitiv si la Unitatea Medico Sociala din Ocna Mures , unde 5 cadre medicale si 11 pacienti au fost infectati.

In Hunedoare la Centrul de Ingrijire si Asistenta Paclisa pentru persoane cu Dizabilitati au fost 14 oameni testati pozitiv. La Centrul de batrani din Orastie, 25 de batrani si 5 ingrijitori, iar la Spitalul din Petrosani 11 cadre mediacale s-au imbolnavit.

Nu a scapat nici Capitala de focare. La Spitalul Bagdasar Arseni 16 cadre medicale au fost confirmate pozitiv la inceputul lunii.

Toate aceste focare noi au aparut in ultimele 24 de zile.

Adrian Marinescu, medic primar infectionist, Institutul „Matei Bals”: Aceste focare clar au un rol important. Ce mai trebuie spus este sigur focarele joaca un rol important, testarea, numarul de teste, dar ne intereseaza si ca persoanele asimptomatice se testeaza mai putin. Incercam sa gasim o explicatie si o motivatie pentru care totusi in Romania inca nu e situatia pe care ne-o dorim. Echilibrul de care va spuneam intre masurile de relaxare vs masurile de preventie nu e inca unde trebuie. E clar ca nu respectam cum ar trebui regulile.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi