Criza pandemiei, cresterea ratei somajului, protestele din Statele Unite si fluctuatiile majore de pe pietele financiare au creat cea mai tumultoasa perioada din istoria recenta, comenteaza cotidianul The Wall Street Journal.
Pana in prezent, pandemia s-a soldat cu peste 120.000 de morti in Statele Unite, generand pierderi economice imense si impingand sistemul financiar spre colaps. Perioada de crestere a indicilor bursieri s-a incheiat brusc, inainte de a aparea in mod dramatic unele cresteri. In orasele din SUA a izbucnit o miscare masiva de mitinguri in favoarea dreptatii sociale, influentand comunitatea de afaceri. Managerii companiilor si investitorii inca incearca sa inteleaga ce s-a intamplat in prima jumatate a anului 2020 si sa stabileasca directia de aici inainte.
Prima jumatate a anului 2020 a fost cea mai agitata perioada de tranzactionare la care au asistat investitorii in perioada moderna. Indicii bursieri, valoarea produselor de baza si a obligatiunilor au scazut semnificativ, in contextul unei boli misterioase din centrul Chinei care s-a transformat in pandemie. Cea mai indelungata perioada de crestere a valorii indicilor bursieri a avut un final brusc, fara a fi cauzata de vreo eroare a unei banci centrale sau de un razboi comercial, ci de efectele economice cauzate de Covid-19. La un moment dat, parea ca sistemul financiar era in pragul colapsului, noteaza publicatia The Wall Street Journal intr-un articol intitulat: „Sase luni care au zdruncinat lumea / Pandemia, somajul de amploare, protestele la nivel national si fluctuatiile majore de pe pietele financiare au creat cea mai tumultoasa perioada din memoria recenta”.
Dupa ani de tacere, multi manageri de culoare au inceput sa isi impartaseasca experientele de tip rasist. De la uciderea afro-americanului George Floyd si de cand protestele au generat o dezbatere privind rasele si societatea, multi oameni de afaceri de culoare simt ca a venit vremea sa vorbeasca despre interactiunile dificile, uneori traumatizante pe care le au in afara sferei profesionale.
„Pentru managerii de companii, au crescut presiunile de a trece de la vorbe la fapte in privinta inegalitatilor. Indiferent de problema, accelerarea schimbarilor sociale este din ce in ce mai mult pe agenda directorilor de companii”, subliniaza WSJ.
O alta problema identificata de Wall Street Journal este reducerea varietatii de produse aflate pe piata. In ultimele decenii, companiile orientate in functie de pretentiile publicului au incercat sa multumeasca aproape pe toata lumea. Pandemia a facut imposibil acest lucru, astfel ca unele companii nu mai incearca sa faca acest lucru. Producatorii de cartofi, masini, alimente au redus ofertele de cand pandemia a afectat retelele de aprovizionare, iar clientii au revenit la branduri familiare.
Unii directori de companii au explicat ce au avut de invatat in privinta gestionarii crizelor, comunicarii cu angajatii, desfasurarii activitatilor de acasa si comunicarii prin Zoom.
„In aceasta perioada ambigua, trebuie sa fii deschis sa inveti. Pentru ca daca nu inveti, nu stii cum sa te adaptezi… A fi transparent, a fi interesat sunt ingrediente bune. Un lucru despre care vorbim este oboseala mentala. Eu consider creierul un muschi. Indemn oamenii sa ia o pauza, sa aiba o ora de masa, sa se detaseze putin”, afirma Ann Mukherjee, presedintele si directorul companiei Pernod Ricard North America.
„Nu mai exista ceva de genul prea multa comunicare… Pentru mine, important este sa te vad, pentru tine, sa ma vezi, sa vedem ca suntem bine si ca avem activitati”, subliniaza Christopher Reynolds, director administrativ al filialei nord-americane a companiei Toyota.
sursa: Orange