Critic National
critic national stiri 24/7

Capsula SpaceX a ajuns după 19 ore la ISS. Cât a plătit NASA companiei lui Elon Musk

NASA și SpaceX au trimis doi astronauţi pe Stația Spațială Internațională, în prima misiune cu echipaj american din 2011 încoace. Totodată și primul zbor încredinţat unei companii private.

Urmăriți LIVE imaginile transmise de SpaceX:

A fost cea de-a doua tentativă din ultimele zile, iar capsula Crew Dragon a ajuns după 19 ore la destinație.

Racheta Falcon 9, care a propulsat capsula Crew Dragon, a decolat de pe rampa LC-39A, aceeaşi platformă de unde s-a desprins și misiunea care avea să ajungă pe Lună, în 1969.

La scurt timp după lansare, racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barjă aflată în Atlantic. Capsula Crew Dragon a ajuns pe orbită, unde a executat mai multe arderi pentru a se apropie de altitudinea Stației Spațiale Internaționale – aproximativ 400 de kilometri deasupra Pământului.

Andocarea a avut loc în această după-amiază.

Astronauții Doug Hurley şi Bob Behnken au părăsit Centrul de Operațiuni „Neil Armstrong”, parte din Centrul Spațial Kennedy, exact pe urmele predecesorilor care au scris istorie. Cei doi au fost transportați până la rampa de lansare cu un autoturism produs de cealaltă compania majoră a lui Elon Musk, Tesla.

Şi-ocupat locurile în capsulă și au pornit spre spațiu cu o viteză de cinci ori mai mare decât a sunetului.

NASA a plătit trei miliarde de dolari către SpaceX pentru a concepe, construi, testă și opera capsula, reutilizabilă, pentru șase călătorii dus-întors. Proiectul a avut întârzieri, explozii, probleme cu parașutele, dar SpaceX a învins gigantul Boeing în cursa pentru zborul spațial.

Odată cu această reuşită, americanii își recâștigă independența față de ruşi. Din 2011, încoace, doar navetele Soyuz au fost disponibile pentru zboruri. Până acum, doar trei ţări au trimis echipaj uman în spaţiu: Rusia, Statele Unite ale Americii şi China.

Tags:

space x,

nasa,

sursa: StirileProTV.ro


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi