Critic National
, Cele doua tari ale caror economii vor fi puternic afectate de COVID-19. Nici criza din 2008 nu a lovit atat de puternic, Critic National, Critic National

Cele doua tari ale caror economii vor fi puternic afectate de COVID-19. Nici criza din 2008 nu a lovit atat de puternic

Conform prognozelor Coface, Spania si Italia vor fi printre cele mai afectate economiii de COVID-19, contractandu-se cu 12,8%, respectiv, 13,6% in 2020.
Compania de consultanta estimeaza ca insolventele corporative vor creste cu 22% in Spania si cu 37% in Italia pana in 2021, raportat la nivelurile din 2019. Pentru 2021, Coface prognozeaza ca PIB-ul Spaniei si Italiei va creste cu 10,2% si 8,9%, economiile acestor tari fiind cu 3,9% si 5,9% sub nivelurile din 2019.
Pentru a evalua impactul potential al acestei contractii a PIB-ului asupra bilanturilor companiilor, Coface a realizat simulari privind evolutia solvabilitatii corporative, folosind date de la bancile centrale spaniole si italiene care explica diferentele intre sectoarele si dimensiunile firmelor.
Desi ratele dobanzilor sunt extrem de scazute, supra-indatorarea corporativa este asociata cu investitiile private reduse. Ca urmare, criza COVID-19 ar putea exercita o presiune negativa durabila asupra potentialului de crestere a unei tari, accelerand „japonizarea” zonei euro.
Avand in vedere acest lucru, bilanturile companiilor spaniole si italiene ar trebui analizate mai indeaproape. Examinarea distributiei datoriilor si a lichiditatilor in sectorul corporativ din Europa de Sud ar trebui sa contribuie la identificarea zonelor vulnerabile.
Situatia financiara actuala a companiilor din Spania si Italia este mai sanatoasa decat in perioada care a precedat criza financiara globala din 2009. De atunci, companiile spaniole au reusit sa isi reduca semnificativ datoria cu 20 de puncte procentuale, ajungand la 37% din activele lor in trimestrul al treilea al anului 2019. Companiile italiene si-au imbunatatit, de asemenea, situatia financiara de la varful de 59% inregistrat in trimestrul IV din 2011, chiar daca la un grad mai mic. Cu un raport al datoriei de 50%, intreprinderile din Italia sunt acum cele mai indatorate raportat la companiile din marile economii europene.
Discrepanta tot mai mare dintre finantare si investitii poate explica numarul mare al firmelor „zombie” din Italia – companiile supraindatorate nu se vor putea dezvolta ulterior.
Coface estimeaza ca vulnerabilitatea firmelor va fi diferita in functie de sectoarele si dimensiunile lor, nu numai din punct de vedere al intensitatii socurilor, ci si pe fondul fragilitatii pre-coronavirus a bilanturilor lor.
Principalii producatori de autovehicule ar putea fi in dificultate din cauza obiceiului de a mentine o lichiditate scazuta: la sfarsitul anului 2018, rezervele de numerar ca procent din vanzari au fost de doar 2,7% in Italia si 0,5% in Spania.
In ceea ce priveste sectoarele de vanzare cu amanuntul si constructii, cu datorii mari si rate scazute de acoperire a dobanzii proiectate, acestea par deosebit de vulnerabile, la fel ca si micii producatori de textile din Italia.
Coface observa o raspandire mai mare a companiilor potential vulnerabile in Italia. In cele mai multe cazuri, acest lucru se poate explica prin fluxul de numerar initial mai scazut, rentabilitate mai mica si ajustari mai mici ale costurilor. In acest context, multe companii ar supravietui doar in conditii de indatorare mai mare.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi