Comisarul european pentru Coeziune si Reforme, Elisa Ferreira, a spus ca o calitate mai buna a vietii cetatenilor, indiferent unde locuiesc acestia, este prioritatea de baza a politicii de coeziune a UE.
„Permitand tuturor pacientilor sa fie tratati in servicii adecvate, inclusiv a celor care traiesc in zone rurale indepartate, acest proiect contribuie la obiectivul de a nu lasa pe nimeni in urma in domeniul sanatatii, care este important in special in perioada unei pandemii globale”, a spus Fereira.
Noul spital de la Cluj va face parte dintr-o retea de spitale regionale din Romania construite pentru a imbunatati sistemul de sanatate din tara noastra.
De asemenea, proiectul va creste accesul la sistemul de sanatate pentru locuitorii care traiesc in mediul rural sau in zone sarace dar va ajuta si la asigurarea unui diagnostic si tratament timpurii si la reducerea ratei deceselor.
„Nu in cele din urma, spitalul va ajuta la contrcararea exodului medicilor din regiune”, au mai aratat reprezentantii CE.
Spitalul Regional de Urgenta Cluj va fi finalizat in 2026.
Ministerul Sanatatii arata in septembrie 2019 ca Spitalul Regional Cluj, care se construi pe un teren din comuna Floresti de langa Cluj-Napoca, va avea o suprafata desfasurata de 151.891 metri patrati si un numar total de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru ingrijiri acute, impartite intre specialitatile chirurgicale si medicale incluse in cele sase centre.
De asemenea, vor exista si 105 paturi pentru ingrijiri critice in spital si o sectie de arsi.
Spitalul clujean va fi construit pe sapte nivele, va avea 1.396 locuri de parcare, iar pe acoperisul cladirii va exista un heliport H-3, care va gazdui un elicopter, cu cerintele operationale specifice.
Noul spital are la baza conceptul de cladire verde, care presupune o constructie noua, sustenabila, durabila, non-toxica, cu un impact minim asupra mediului inconjurator, cu eficienta energetica ridicata, consum de apa redus, confort interior sporit si emisii reduse de noxe.
sursa: Orange