Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

„Cununa de Sânziene” la Sâncel – obicei prezentat într-o expoziţie de fotografie etnografică

Spaţiul expoziţional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba găzduieşte în aceste zile o expoziţie de fotografie etnografică, care surprinde instantanee despre obiceiul tradiţional „Cununa de Sânziene” păstrat în zona comunei Sâncel din judeţul Alba. Fotografiile sunt realizate de Vasile Sârb, coordonatorul Clasei de Fotografie din cadrul Şcolii de Arte şi Meşteşuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

„Cununa de Sânziene” este o sărbătoare cu rădăcini precreştine peste care s-a suprapus celebrarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel, în apropierea solstiţiului de vară, în satele din Transilvania se celebrau Sânzienele, când se împlineau rituri de divinaţie (prevestirea timpului) şi oraculare. Pe Valea Târnavei Mici, la Sâncel, se îndătina ca, în ajunul sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, să se culeagă flori de sânziene cu care să se împodobească porţile gospodăriilor şi să se împletească cununi pentru fiecare membru al familiei. Fetele din sat culegeau flori de sânziene şi împleteau cununi, pe care le aruncau pe casă, numindu-le pentru fiecare membru al familiei. Dacă până a doua zi cădeau, prevesteau moarte, iar dacă rămâneau pe acoperiş, anunţau viaţă lungă şi belşug. Pentru animalele din gospodărie erau împletite cununi mai mici, care se aruncau pe acoperişul grajdului sau al altor anexe, pentru ca animalele să fie protejate de rele. O cunună de sânziene era pusă în casă, la loc de cinste, la icoană. De asemenea, fiecare poartă din satul Sâncel era împodobită cu o cruce din flori de sânziene, care rămânea acolo până la următoarea sărbătoare a Sânzienelor.

Expoziţia de artă fotografică, semnată de Vasile Sârb, poate fi vizionată până în data de 15 iulie 2020 în Alba Iulia – Spaţiul expoziţional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” – strada Mihai Viteazul nr. 2.

Fotografiile din cadrul acestei expoziţii le puteţi descărca de pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, accesând linkul: https://www.facebook.com/173204689496678/posts/1677520649065067/


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi