Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Consiliul Judeţean Covasna

Muncitorii calificaţi şi motivaţi sunt, mai mult ca oricând, avuţia unei comunităţi

Problema calităţii învăţământului profesional răspunde, deopotrivă, nevoii tinerilor din comunitate de a fi orientaţi şi formaţi în meserii căutate şi respectate, dar şi nevoilor economiei. Aceasta a fost concluzia conferinţei de presă, care a avut loc la sediul Societăţii Nexxon din Târgu Secuiesc, cu privire la un proiect european ce a avut drept temă Crearea mediului de practică pentru elevii din învăţământul profesional.

Nicio afacere nu poate funcţiona fără profesionişti, dar, din păcate, constatăm că învăţământul profesional nu poate ţine pasul cu schimbările pieţei forţei de muncă. Din această cauză, a fost important să ducem la bun sfârşit proiectul nostru Învaţă o meserie, a precizat Edler Andras, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, la începutul conferinţei de presă. „Nu vedem un zugrav, electrician, sau tinichigiu auto care să nu poată găsi un loc de muncă, în schimb, printre cei care termină o facultate sunt foarte mulţi care îşi caută un loc de muncă. În judeţ avem şcoli profesionale foarte bine dotate, ca atare merită să ne îndreptăm în această direcţie” a mai spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna.

În Germania, 60% dintre elevi termină o şcoală profesională, la noi, în Transilvania, este exact invers. Trebuie schimbată nu doar mentalitatea, ci este nevoie şi de dezvoltarea laturii practice a procesului educativ, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, mărturisind că el şi-a început cariera ca tehnician silvic. „O profesie bazată pe munca manuală, dacă este învăţată cinstit şi practicată cu integritate, poate oferi un trai decent.

Totodată, dacă cineva termină o şcoală profesională, nu înseamnă că i s-au epuizat şansele, deoarece poate studia în continuare, şi eu am făcut la fel: ca tehnician silvic, am dat examen şi am terminat dreptul la Budapesta. Repet, se poate trăi şi aici, pe meleagurile natale, din muncă cinstită. De exemplu, aici, la Nexxon, este un mecanic auto la care vin de mai bine de 15 ani, deoarece ştiu că este un profesionist excepţional, în care pot să am încredere. Avem nevoie de astfel de profesionişti pregătiţi şi de încredere în foarte multe domenii” – a precizat Tamas Sandor, adăugând că şi Consiliul Judeţean acordă o atenţie deosebită promovării şcolilor de orientare şi formare profesională. De exemplu, din luna septembrie, în cadrul Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe va începe pregătirea de electricieni, o meserie căutată, a precizat Tamas Sandor, care a mai subliniat faptul că, în colaborare cu Camera de Comerţ, se va pune un accent şi mai mare pe promovarea învăţământului profesional în următorii ani.

Managerul de proiect Mihalcz Szende-Beata a prezentat proiectul finanţat din fonduri europene, menţionând că obiectivul lor a fost dezvoltarea competenţelor tehnice şi transversale pentru 150 de elevi din învăţământul secundar superior din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, prin organizarea de programe de practică, prin valorificarea parteneriatelor dintre mediul educaţional şi angajatori, prin acces la servicii de consiliere şi orientare profesională, în vederea creşterii şanselor de angajare în domeniile prelucrări mecanice, auto şi electrotehnic. Iniţial, s-au înscris 215 elevi care, în afara orelor de şcoală, mergeau în practică la diferite societăţi, iar în final au rămas în program 154 elevi. Acum, împreună cu absolvenţii, vor organiza o bursă de angajare, au şi creat o platformă online denumită invatameseria.ro, unde vor putea fi accesate datele unui număr de 100 elevi, ceea ce este în beneficiul celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, dar şi al societăţilor, care doresc să angajeze noi forţe de muncă.

Kristo Kinga a relatat că, în ultimii doi ani, au purtat nenumărate discuţii cu tinerii care au participat la Program, oferindu-le consultanţă. Au încurajat elevii să se gândească ce carieră şi-ar dori. Până la ora actuală, pe platforma online creată, au fost încărcate datele referitoare la 100 de tineri, dintre care 55 elevi ştiu sigur ce meserie ar dori să urmeze, ce loc de muncă îşi caută, 33 dintre ei au putut preciza numai domeniul de activitate, 11 elevi doresc să înveţe în continuare, iar un elev ar dori să plece în străinătate. „Este eronată ideea că toţi tinerii vor să plece din ţară, acest proiect dovedeşte şi faptul că, ocupându-ne de elevi, când ajung absolvenţi, mulţi dintre ei ştiu deja la ce societate vor să lucreze” – a precizat specialistul responsabil de parteneriat şi inovaţie.

De ani de zile, Societatea Nexxon primeşte elevi în atelierele auto din Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe. Proprietarul firmei, Bartha Vilmos, şi directorul pentru managementul service-urilor, Vikol Lehel, au subliniat că şi Societatea lor se confruntă cu lipsa muncitorilor calificaţi. Din această cauză, au considerat că este foarte important să sprijine elevii, care, în cadrul orelor de practică, pot învăţa sau chiar îndrăgi meseria aleasă. S-a mai precizat că la fel de important este ca atât elevii cât şi părinţii să ştie despre aceste posibilităţi, iar societăţile trebuie să fie deschise şi să pună accent pe transmiterea cunoştinţelor practice.

Societatea Comercială Zambelli Metal, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar” au început o pregătire în sistem dual pentru sudori, tot din cauza lipsei forţei de muncă calificate, a afirmat Incze Vilmos, director responsabil cu pregătirea în sistem dual, din cadrul societăţii. Proprietarul din Germania a insistat pe forma de pregătire în sistem dual, preluată din Germania, elevii primind şi bursă de studiu. Pentru acumularea cunoştinţelor, au înfiinţat şi un atelier în şcoală, asigurând în cadrul Societăţii atât cursuri teoretice cât şi practice, împărţind cei 15 elevi în trei grupe. Au o experienţă foarte bună şi datorită educaţiei în grupuri mici, unde pot dedica mai mult timp elevilor, lucru care este apreciat de tineri. „De obicei, elevii nu sunt conştienţi de ceea ce înseamnă o anumită meserie, iar aici o pot experimenta direct” – un fapt pe care Incze Vilmos l-a descoperit în propria experienţă.

În 2018, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna a demarat proiectul european „Crearea mediului de practică pentru elevii din învăţământul profesional din localitatea Sfântu Gheorghe”, proiect cofinanţat din Fondul Social Uman, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Partenerii proiectului au fost Kristo SRL, Asociaţia Serviciului Auto din Sfântu Gheorghe (ASASF), Fundaţia Culturală Technico-Ştiinţifică „Puskas Tivadar” şi Ariadne Impex SRL. Ca parte a proiectului, în perioada 7 – 9 iulie, se va organiza la Sfântu Gheorghe (str. Muncitorilor nr. 2) o bursă de angajare pentru absolvenţii Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar”.

Mai multe informaţii pot fi obţinute pe site-ul invatameseria.ro.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi