Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă – Guvernul României

Laszlo Borbely: „La 75 de ani de la înfiinţarea ONU, România se poziţionează ca hub regional într-unul dintre cele mai ambiţioase programe ale organizaţiei – Agenda 2030”

Peste 100 de participanţi din 22 de ţări au fost astăzi parte a workshop-ului internaţional organizat în premieră, de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în colaborare cu Reţeaua Europeană de Dezvoltare Durabilă (European Sustainable Development Network – ESDN).

Evenimentul a prilejuit un dialog deschis între reprezentanţi la nivel înalt: Adina VĂLEAN, Comisar European pentru Transporturi, Olga ALGAYEROVA, Secretar executiv al Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite, – Ionel DANCĂ, Şeful Cancelariei Prim-ministrului, Annika LINDBLOM, Preşedinte European Sustainable Development Network, experţi şi reprezentanţi guvernamentali din Franţa, Belgia, Germania, Austria, Elveţia, Olanda, Italia, România.

Tema videoconferinţei a fost „Realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă printr-o tranziţie durabilă şi justă: provocări şi răspunsuri la Covid 19”.

Şeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă a susţinut importanţa deosebită acordată de guvernul României obiectivelor dezvoltării durabile:

„România susţine pe deplin necesitatea materializării principiilor Agendei 2030 atât la nivel naţional, cât şi local, răspunzând astfel direct nevoilor, intereselor şi preocupărilor cetăţenilor. Sperăm ca acţiunile noastre comune cu Reţeaua Europeană de Dezvoltare Durabilă, reţea cu experienţă remarcabilă în acest domeniu, să ne ducă cât mai aproape de atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în ciuda provocărilor crizei COVID-19.”

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a prezentat progresele României în implementarea Agendei 2030, dar şi importanţa acesteia în noul context al Pactului Ecologic European.

„Astăzi, la 75 de ani de la înfiinţarea ONU, România se poziţionează ca un hub regional într-unul dintre cele mai ambiţioase programe ale organizaţiei: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Avem o Strategie naţională pentru dezvoltare durabilă şi am finalizat cadrul instituţional de implementare prin înfiinţarea Comitetului Inderdepartamental şi a Consiliului Consultativ. Continuăm să avem o prezenţă activă şi să dezvoltăm programe bazate pe principiile Agendei 2030, cu atât mai mult acum, în contextul Pactului Ecologic European, motorul redresării economice la nivelul UE. Promovarea parteneriatelor şi a schimbului de bune practici prin acest tip de evenimente aduce României notorietate într-un domeniu extrem de important pentru viitorul Uniunii Europene.” a declarat Laszlo Borbely, consilier de stat şi
coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

În cadrul workshop-ului, au fost abordate două teme actuale de interes major:

* Impactul preconizat al Covid-19 asupra dezvoltării durabile şi implementării Pactului Ecologic European

* Redresarea după COVID-19 şi efectele acestuia asupra implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă pe plan naţional.

Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean a trecut în revistă mecanismele financiare puse la dispoziţie de Comisia Europeană pentru redresarea economică după Covid19, precum şi priorităţile de acţiune pentru perioada următoare.

„750 de miliarde de euro au fost alocaţi prin planul de redresare economică – Next Generation EU, bani prin care statele membre vor putea finanţa propriile priorităţi destinate redresării, în baza recomandărilor din Semestrul European. Cooperarea între instituţiile cheie a fost una impresionantă în această perioadă. Lecţiile învăţate vor fi cuprinse în strategia pe care o pregătesc în domeniul transporturilor, care va fi axată pe sustenabilitate, digitalizare, siguranţa pasagerilor şi pe asigurarea
conectivităţii în întreaga Europă.”

Patru state europene (România, Franţa, Germania şi Austria) au prezentat modul în care guvernele naţionale gestionează impactul pandemiei asupra Obiectivelor de Dezvoltare ONU. Concluziile celor două sesiuni au fost centrate pe necesitatea dezvoltării unor politici naţionale coerente în domeniul dezvoltării durabile. La nivelul Uniunii Europene, trebuie întreprinse toate demersurile pentru a menţine trendul pozitiv şi progresele înregistrate în ultimii cinci ani în îndeplinirea tuturor obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Despre European Sustainable Development Network (ESDN)
Reţeaua Europeană de Dezvoltare Durabilă reuneşte oficiali guvernamentali şi experţi responsabili de formularea şi implementarea politicilor ce ţin de dezvoltare durabilă din întreaga comunitate europeană. Reţeaua are în prezent 235 de membri din 34 de ţări. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este membru afiliat de la începutul anului 2020. Încă din 2007, ESDN organizează ateliere tematice pentru a facilita schimbul informal de puncte de vedere şi experienţe între membrii săi. Atelierul organizat în colaborare cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din România este cel de-al 18-lea din seria celor organizate periodic de ESDN în parteneriat cu membrii afiliaţi.

Despre Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD)
În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare şi cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe 15 ani pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030. Pentru punerea în aplicare a prevederilor europene şi a celor din documentele ONU în materie de dezvoltare sustenabilă a fost înfiinţat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, prin Hotărârea Guvernului nr. 313/2017. Departamentul funcţionează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în subordinea prim-ministrului şi este coordonat de consilierul de stat Laszlo Borbely.

Urmăriţi activitatea departamentului pe Facebook şi Instagram.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Articole recente

Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi