Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Deputat Elena Hărătău (PNL Bacău)

COMUNICAT DE PRESĂ

Ia şi locul ei special din patrimoniul cultural naţional

Simbol de veacuri al tradiţiilor strămoşeşti, cămaşa cu altiţă, bluziţa cu broderii ample şi colorate lucrate manual, sau pur şi simplu albă, cunoscută sub numele „ie”, este o valoare inestimabilă a culturii româneşti. Ia românească atât de frumoasă încât a intrat în patrimoniul mondial, este sărbătorită de lumea întreagă, în fiecare an, pe 24 iunie, de Ziua Universală a Iei.

Sute de designeri de pe tot mapamondul s-au întrecut în ultimii ani în a crea ii cu o mare paletă de diversitate, încercând să facă din ia noastră tradiţională un simbol universal. Cămaşa cu altiţă este admirată şi achiziţionată acum de tot mai multe femei din toată lumea.

Popularitatea iei româneşti a călătorit odată cu ea pe toate continentele, iar România a devenit astfel cunoscută pentru această moştenire cultural-vestimentară inestimabilă.

Certificarea oficială a autenticităţii şi valorii perene a iei româneşti este o preocupare a instituţiilor statului, în contextul numeroaselor tentative de asumare a paternităţii, venite de peste tot din lume.

Consider că portul iei este o mândrie naţională, o obligaţie morală a tuturor românilor, un indestructibil arc peste timp ce ne uneşte prezentul cu trecutul şi spiritualitatea strămoşească.

Mă bucur că în ultimii ani româncele au demonstrat că, prin purtarea iei nu doar cu ocazia acestei zile festive, pot avea un consens absolut în ceea ce priveşte promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti vechi.

În opinia mea, trebuie să fim mândri, să-i apreciem şi să-i susţinem pe cei care promovează artizanatul în România. Succesul de care se bucură cămaşa cu altiţă, celebră în lumea întreagă, trebuie încurajat şi transmis generaţiilor viitoare!

Forţa poporului român stă, în primul rând, în identitatea noastră culturală, iar ia este unul dintre însemnele unice şi distinctive ale acesteia. Este vital ca ia să-şi menţină locul pe care-l merită în patrimoniul cultural naţional, iar promovarea sa, atât în ţară, cât şi în străinătate, să fie mult mai dinamică şi modernă.

Ziua Universală a Iei Româneşti continuă legendele inegalabile ale spiritualităţii româneşti, o emblemă a românismului, a perpetuării tradiţiilor şi a portului popular românesc.

Deputat PNL Bacău

ELENA HĂRĂTĂU


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi