Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad

Aducem la cunoştinţa operatorilor sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă, a utilizatorilor de apă potabilă din industria alimentară şi HORECA precum şi a autorităţilor locale care au în teritoriu fântâni/arteziene publice a căror apă este utilizată pentru consumul populaţiei, următoarele reglementări aplicabile domeniului:

Legea nr. 458 /2002, actualizată, privind calitatea apei potabile, prevede în capitolul III,art. 7:

,,(1) Monitorizarea calităţii apei potabile se asigură de către producător, distribuitor şi de autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

(2) Producătorii şi distribuitorii de apă potabilă asigură conformarea la parametrii de calitate şi finanţarea monitorizării de audit, precum şi a monitorizării operaţionale a calităţii apei potabile.

(3) Autorităţile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, asigură supravegherea şi controlul monitorizării calităţii apei potabile în scopul verificării faptului că apa distribuită consumatorului se conformează la cerinţele de calitate şi nu creează riscuri pentru sănătatea publică.

(5) Producătorii, distribuitorii sau utilizatorii de apă potabilă, prin sistem public colectiv ori individual, pentru îmbuteliere şi pentru industria alimentară, vor asigura monitorizarea curentă, operaţională a apei potabile, conform unui program care trebuie să cuprindă cel puţin controlul eficienţei tehnologiei de tratare, îndeosebi a dezinfecţiei, şi al calităţii apei potabile produse, distribuite şi utilizate.

(6) Procedurile pentru monitorizarea prevăzută la alin. (5) vor fi stabilite în conformitate cu Normele de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile, iar programul de monitorizare trebuie să fie avizat de către autoritatea de sănătate publică judeţeană respectiv a municipiului Bucureşti.

(8) Lista laboratoarelor înregistrate, care efectuează monitorizarea calităţii apei, se face publică de către Ministerul Sănătăţii.”
Singurul laborator înregistrat în Registrul laboratoarelor pentru monitorizarea calităţii apei potabile în judeţul Arad este Laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, înregistrat cu nr. 551 din 12.08.2019 pentru : prelevare de probe, monitorizare de audit şi monitorizare de control.

Laboratorul DSP Arad efectuează, atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice, determinarea următorilor parametri:
– Bacterii Coliforme
– Escherichia Coli
– Enterococi intestinali
– Pseudomonas aeruginosa
– Clostridium perfingens
– Număr de colonii la 22O C
– Număr de colonii la 37O C
– Amoniu
– Clor rezidual
– Conductivitate
– Fier
– Mangan
– Nitraţi
– Nitriţi
– Oxidabilitate
– pH

Frecvenţa de prelevare a probelor de apă este prevăzută în HOTÄ‚RAREA nr. 974 din 15 iunie 2004 (*actualizată*) pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitară a producţiei şi distribuţiei apei potabile

Pentru efectuarea determinărilor preţurile sunt prevăzute în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 208 din 7 martie 2012 privind aprobarea Listei tarifelor pentru prestaţiile în domeniul sănătăţii publice efectuate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Prin urmare, monitorizarea calităţii apei potabile se face doar prin laboratoare înregistrate la Ministerul Sănătăţii.

Conform HOTĂRARII nr. 857 din 24 august 2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 10.000 „neefectuarea de către producătorii/distribuitorii de apă potabilă a monitorizării de control sau efectuarea monitorizării de control de către laboratoare neînregistrate la Ministerul Sănătăţii pentru controlul oficial al calităţii apei potabile”.

Direcţia de Sănătate Publică Arad prin Serviciul de Control în Sănătate Publică va efectua controale pentru verificarea monitorizării calităţii apei potabile.

DIRECTOR EXECUTIV
DR. TIMIŞ HOREA SORIN


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi