Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), organizaţie care urmăreşte cu consecvenţă, prin demersurile sale civice, prezervarea şi afirmarea identităţii comunităţilor româneşti din cele trei judeţe, reprezentant legal al 44 de organizaţii culturale şi civice din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, solicită parlamentarilor din toate partidele politice, ca la validarea mandatele noilor membrii ai Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să acorde votul şi cunoscutului jurnalist Dan Tanasă, important lider civic şi apărător al drepturilor românilor numeric minoritari, din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş.
Prin întreaga sa activitate publică voluntară, jurnalistul Dan Tanasă a dobândit o vastă expertiză în domeniul combaterii discriminării. A luptat şi luptă pentru drepturile românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi s-a implicat activ pentru respectarea legalităţii şi înlăturarea abuzurilor administraţiei publice locale, condusă perpetuu de formaţiunile etnice maghiare, câştigând numeroase procese în instanţele din România împotriva abuzurilor şi ilegalităţilor comise de autorităţile publice locale din cele trei judeţe.
O parte dintre aceste sentinţe, dar şi hotărâri emise de CNCD, care probează discriminarea, marginalizarea şi epurarea etnică a românilor din judeţele Covasna şi Harghita, publicistul Dan Tanasă le-a grupat în volumul intitulat Uitaţi în inima României, lucrarea apărută la Editură Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, în anul 2017, cu o prefaţă semnată de regretatul academician Dinu C. Giurescu şi o postfaţă redactată de de prof. univ. dr. Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.
Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, directorul Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, afirmă că activitatea lui Dan Tanasă nu este altceva decât un demers de restabilire a statului de drept în România şi de aşezare firească a relaţiilor interetnice din această parte a României pe făgaşul normal. „Acum suntem ca în urmă cu 500 de ani când s-a proclamat toleranţa religioasă, însă religia celor mulţi, a românilor, nu era nicăieri. Acum suntem cam pe acolo pentru că ne tolerăm unii cu alţii, dar nu ne respectăm. Universitarul clujean a catalogat lucrarea Uitaţi în Inima României ca fiind una de istorie a relaţiilor interetnice dar şi despre poziţionarea autorităţilor vizavi de această „toleranţă”.
Din iunie 2014, domnul Dan Tanasă este preşedinte-fondator al Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), asociaţie care militează pentru promovarea valorilor specifice oricărei societăţi democratice: libertate, democraţie, egalitate, demnitate umană şi drepturile omului. ADEC s-a implicat activ în apărarea demnităţii umane şi a drepturilor omului în cazul cetăţenilor români din interiorul graniţelor României care se află în dificultate sau care riscă să-şi piardă identitatea precum şi în cazul comunităţilor de români din jurul graniţelor României care au nevoie de ajutor pentru a-şi păstra identitatea românească. ADEC a militat în permanenţă pentru promovarea valorilor europene, a dialogului interetnic şi interconfesional şi pentru sprijinirea sistemului juridic în vederea creşterii încrederii cetăţenilor în statul de drept bazat pe dreptate socială.
Candidatura jurnalistului Dan Tanasă respectă integral prevederile Art. 23 alin. 3 litera d) din O.U.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, act normativ care reglementează foarte clar următoarele cerinţe: candidaţii pentru postul de membru în Colegiul Director al CNCD trebuie să aibă „o activitate recunoscută în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării”. Această prevedere legală imperativă şi singura relevantă în domeniul de activitate al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării reprezintă un argument hotărâtor pentru validarea mandatului de membru în Colegiul Director al CNCD a jurnalistului Dan Tanasă.
Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş îşi exprimă încrederea că, de această dată, parlamentarii români vor trece peste interesele de partid, acordând prioritate interesului naţional, dând un semnal clar de solidaritate cu românii numeric minoritari, din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş, prin validarea mandatului de membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a jurnalistului Dan Tanasă.