Săptămâna trecută, poliţiştii Serviciului Rutier Olt au acţionat pentru reducerea victimizării din accidentele rutiere, produse pe fondul conducerii autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive.
În acest sens, în săptămâna 15-21 iunie 2020, poliţiştii rutieri au fost prezenţi pe principalele artere din judeţul Olt pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră.
Acţiunea a vizat, în special, depistarea celor care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe, precum şi depistarea conducătorilor auto care încalcă normele legislaţiei rutiere. S-a urmărit şi creşterea vizibilităţii poliţiei rutiere, prin prezenţa activă a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie pe sectoarele de drum cu risc rutier ridicat.
În cadrul acţiunii, poliţiştii au testat peste 1000 de conducători auto, dintre care 38 au fost depistaţi conducând sub influenţa alcoolului, fiindu-le reţinute permisele de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce.
Exemplificăm în aceste sens:
La data de 20 iunie 2020, poliţiştii au depistat pe , Drumul Judeţean 642, pe raza comunei Tia Mare, un bărbat, în vârstă de 26 de ani, în timp ce conducea un moped neînmatriculat, fără a poseda permis de conducere.
Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o concentraţie de 1,10 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Au fost întocmite acte procedurale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducere unui vehicul neînmatriculat şi refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Balş au depistat în trafic un bărbat, de 32 de ani, in comuna Găvăneşti, judeţul Olt, conducând sub influenţa alcoolului. În urma testării, aparatul alcooltest a indicat valoarea de 0,72 mg/litru alcool pur în aerul expirat.
Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.
ATRAGEM ATENŢIA cu privire la pericolul creat de conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. Consumul de alcool reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor!
Legislaţia pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui vehicul după consumul de băuturi alcoolice. Cei depistaţi cu o concentraţie sub 0,40 mg/ Litru alcool pur în aerul expirat vor fi sancţionaţi contravenţional, iar ca măsură complementară, li se suspenda dreptul de a conduce pe drumurile publice. Totodată, conducerea sub influenţa alcoolului având o concentraţie peste 0,40 mg/ Litru alcool pur în aerul expirat sau sub influenţa substanţelor psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani.