Comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Externe (MAE)

Precizări de presă

În contextul informaţiilor apărute în presa locală referitoare la depistarea unor cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV2 într-un complex de imobile din oraşul Gottingen / Niedersachsen, Ambasada României la Berlin s-a autosesizat şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale competente în vederea obţinerii de informaţii cu privire la situaţia prezentată, numărul de cetăţeni români afectaţi, starea de sănătate a acestora, precum şi măsurile dispuse de autorităţi în acest context.

Potrivit datelor preliminare obţinute de către reprezentanţii misiunii diplomatice, în urma campaniei de testare derulată în zona respectivă de către autorităţile locale, au fost identificate 120 de persoane infectate cu COVID-19, procedurile de verificare şi testare a tuturor persoanelor care locuiesc în complexul respectiv fiind în curs de desfăşurare. În acest context, întregul complex a fost plasat în carantină pentru o perioadă de 7 zile, această măsură putând fi restrânsă ulterior la anumite locuinţe, în funcţie de evoluţia stării de sănătate a persoanelor testate, autorităţile locale precizând că persoanele cu rezultate negative la două testări succesive vor putea părăsi zona de carantină, cu respectarea anumitor condiţii.

De asemenea, a fost stabilit un sistem de furnizare a alimentelor şi a produselor de strictă necesitate pentru persoanele aflate în zona de carantină, fiind oferite, în mod gratuit, din donaţii, două mese pe zi şi alte bunuri de strictă necesitate. Totodată, în complexul respectiv au fost operaţionalizate un punct medical mobil şi un centru de informare pentru rezidenţi.

Cu referire la incidentele dintre rezidenţi şi forţele de ordine prezente la faţa locului, MAE precizează că, potrivit informaţiilor comunicate de autorităţile germane, o parte dintre persoanele supuse măsurii carantinei au încercat să părăsească zona, acestea fiind oprite de autorităţile de ordine publică prezente la faţa locului. Totodată, reprezentanţii Autorităţii de Sănătate au informat că, la acest moment, nu sunt disponibile date cu privire la identitatea şi cetăţenia persoanelor infectate, fiind prioritare demersurile de reducere a riscului de propagare a infecţiei.

Ambasada României la Berlin menţine dialogul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de statul de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.