Studenţii pot îmbrăţişa meseria de dascăl din timpul facultăţii, cu sprijin concret din partea statului: un masterat dedicat special meseriei de profesor, o bursă consistentă şi un mentor de îndrumare pe parcursul celor doi ani pentru fiecare student în parte.
Dorim să îmbunătăţim rezultatele şcolii româneşti şi începem, în sfârşit, formarea viitorilor profesori. Aceasta este soluţia de a avea profesori bine pregătiţi, cu o practică solidă încă din timpul studiilor!
Masteratul Didactic a fost prevăzut în Legea Educaţiei încă din 2011, însă niciun ministru nu a avut curajul şi priceperea să îl pună în practică. PNL a susţinut necesitatea acestui program în ultimii 9 ani, am propus amendamente în Parlament, am organizat dezbateri şi am solicitat finanţare în fiecare an la votul pentru Legea Bugetului.
PSD a zis că nu se poate!
În doar câteva luni de guvernare liberală am demonstrat că se poate, că bani se găsesc şi avem opt universităţi care vor să facă această veritabilă „şcoală de profesori” funcţională! Viitorii profesori nu vor fi doar istorici, matematicieni, biologi sau lingvişti – vor fi DASCĂLI. În timpul studiilor de masterat vor învăţa cum să îi înveţe pe cei mici să înveţe, nu vor transmite o informaţie care să fie doar memorată, ci şi înţeleasă, vor avea o practică pedagogică, dar şi cunoştinţe solide de specialitate şi vor şti să motiveze tinerele generaţii să aibă rezultate bune.
Îi mulţumesc Monicăi Anisie, ministrul educaţiei în Guvernul PNL şi întregii echipe care a crezut în acest proiect.
Şcoala românească are şanse să facă performanţă alături de profesori bine pregătiţi şi de elevi motivaţi să vină la şcoală.
Viceprim-ministru, Raluca Turcan