Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că este devreme deocamdată să se discute despre reînceperea competiţiilor sportive, acest lucru putând avea loc dacă în perioada de pregătire nu vor exista focare de infecţii cu COVID-19 în cantonamente.
„Despre deschiderea competiţiilor, este încă devreme, deocamdată se vor putea desfăşura doar antrenamente, urmând ca în cazul în care parcurgem această perioadă de o lună de zile, dacă vom putea evita focare şi lucrurile vor decurge normal să trecem şi la faza de competiţii. Dar în momentul de faţă vorbim doar de antrenamente şi pregătire. În privinţa spectatorilor, va trebui să ne mulţumim cu competiţiile văzute la televizor”, a declarat Stroe.
El a precizat că în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de desfăşurarea a cantonamentelor care vor fi permise după data de 15 mai, Direcţiile de Sănătate Publică vor efectua controale la bazele sportive.Referitor la testele pentru COVID-19 pe care sportivii trebuie să le facă înainte de intrarea în cantonamente, Stroe a afirmat că MTS va suplimenta fondurile atunci când e vorba despre loturi naţionale şi olimpice: ”Acolo unde este cazul, în zona de federaţii, unde există interes public. Dacă vor fi federaţii, le aştept să stăm de vorbă referitor la loturile olimpice sau naţionale”.Ministerul Tineretului şi Sportului a emis o serie de condiţii pentru reluarea sporturilor individuale în aer liber, care pot fi practicate de către sportivi şi publicul larg, prezentate de Ionuţ Stroe în cadrul unei conferinţe de presă.
Sporturile vizate de noile reguli sunt: aeronautica, alpinismul, atletismul, probele de alergare, de aruncare a ciocanului, a suliței, a discului, a greutății, automobilismul, caiacul, caiac sprint, rafting, stand up paddle, caiac pe ape repezi, canotajul, ciclismul, echitația, golful, cartingul, mototciclismul, tenisul proba de simplu, tir cu arcul, tir sportiv, yachting, windsurfing, barci cu vele și pregatirea fizică generală, măsuri care să protejeze starea de sănătate a celor care folosesc aceste baze sportive
Bazele trebuie să fie împrejmuite și asigurate cu pază, trebuie să se facă un triaj epidemiologic, un control, o evaluare a celor care folosesc aceste baze, a participanților la aceste activități sportive – trebuie să se măsoare temperatura corporală la intrarea in baza sportivă. La accesul în bază sportivii trebuie trecuți într-un tabel nominal pentru a facilita o eventuală anchetă epidemiologică și identificarea contacților in cazul descoperirii unui caz de Sars Cov 2. Accesul trebuie să fie permis doar în funcție de capacitatea bazei pentru a evita aglomerația, pe baza unor programări prealabile, pentru a se menține suficient timp între utilizatori pentru a dezinfecta,a declarat Stroe.
sursa: http://stiri.tvr.ro/