Critic National
, Date in premiera. Grupul de Comunicare Strategica face public pentru prima data numarul pacientilor asimptomatici externati, Critic National, Critic National

Date in premiera. Grupul de Comunicare Strategica face public pentru prima data numarul pacientilor asimptomatici externati

Raportul prezentat zilnic de Grupul pentru Comunicare Strategica a prezentat unele date in premiera.
Pe langa datele obisnuite ale raportului, GCS a prezentat pentru prima data si numarul pacientilor externati la zile.
„Pana astazi, 30 iunie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 26.970 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.141 au fost externate, dintre care 19.050 pacienti vindecati si 1.091 pacienti asimptomatici, externati la 10 zile dupa depistare”, se arata in raportul Grupului de Comunicare Strategica. Bilant CORONAVIRUS in Romania – 30 iunie
De la ultima informare transmisa de Grupul de Comunicare Strategica, au fost inregistrate alte 388 noi cazuri de imbolnavire .
In intervalul 29.06.2020 (10:00) – 30.06.2020 (10:00) au fost inregistrate 17 decese (12 barbati si 5 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arges, Bistrita-Nasaud, Cluj, Harghita, Bucuresti, Neamt, Prahova, Suceava, Teleorman si Vrancea.
Dintre acestea, 1 deces a fost intregistrat la categoria de varsta 50-59 ani, 4 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 9 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 3 decese la persoane de peste 80 de ani.
16 dintre decese sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbiditati.
La ATI, in acest moment, sunt internati 205 pacienti.
Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 890 de persoane. Alte 61.840 de persoane sunt in izolare la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala.
Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 710.112 de teste.
In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 453 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 1.710 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.
Ca urmare a incalcarii prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, politistii si jandarmii au aplicat, in ultimele de 24 de ore, 388 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 293.000 de lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Politiei, a fost constatata, ieri, o infractiune pentru zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 352 Cod Penal.
Totodata, in data de 29 iunie a.c., 28 de persoane care nu au respectat masura izolarii la domiciliu sau a carantinei au fost introduse in carantina institutionalizata pentru 14 zile sau a fost dispusa masura carantinarii institutionalizate pentru o noua perioada de 14 zile.
In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 4.795 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 in Italia, 561 in Spania, 107 in Franta, 2.075 in Germania, 97 in Marea Britanie, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 3 in SUA, 6 in Austria, 3 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Elvetia, 2 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus si cate unul in Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina si Suedia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 115 cetateni romani aflati in strainatate, 31 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 9 in Spania, 7 in Germania, 2 in Belgia, unul in Suedia, unul in Elvetia, unul in SUA si unul in Brazilia, au decedat.
Dintre cetatenii romani confirmati cu noul coronavirus, 72 au fost declarati vindecati: 50 in Germania, 10 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg si unul in Tunisia. Decizia CCR a venit pe 25 iunie
Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, cu majoritate de voturi, ca internarea obligatorie in baza ordinelor de ministru in cazul bolilor transmisibile, prevazuta de legea sanatatii, este neconstitutionala, dandu-i dreptate Avocatului Poporului. Prevederea criticata e teza a doua a art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006: „Masurile privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta generate de epidemii, precum si bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii.”
De asemenea, Curtea a gasit neconstitutionala si carantina impusa prin ordin de ministru pentru cei veniti din strainatate, stabilita prin OUG nr. 11/2020. Cele doua texte de lege au fost declarate neconstitutionale pentru ca „nu intrunesc cerintele de claritate si previzibilitate a legii impuse de art.1 alin.(5) din Constitutie si afecteaza drepturi si libertati fundamentale”.
In prezent, in tara sunt aproximativ 4.000 de persoane internate cu diagnosticul coronavirus, dupa ultimele cifre avansate de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru. Odata cu publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial, ei vor fi indreptatiti sa ceara sa plece din spital. Ludovic Orban a criticat decizia Curtii Constitutionale si i-a cerut ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa vina cu o solutie. Anuntul facut de Nelu Tataru, ministrul Sanatatii
Pe 23 iunie, Nelu Tataru anunta noile masuri pentru pacientii asimptomatici. Ministrul Sanatatii explica si motivele pentru care pacientii asimptomatici trebuie sa ramana totusi 10 zile sub supraveghere medicala specializata.
„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sanatatii care se ocupa de evaluari, marti voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic usor va beneficia de o internare de 10 zile. In a saptea zi se efectueaza un test care, daca este negativ, la zece zile se merge acasa. Daca este pozitiv totusi, dar cel usor asimptomatic nu mai are simptome de cel putin trei zile, la zece zile va pleca acasa cu izolare la domiciliu pana la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat marti, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasa in prima zi cand s-a prezentat, pentru ca nu stim cum va avea evolutia. Sa lasam specialistii sa decida daca un caz este asimptomatic sau nu”, declara Nelu Tataru la acea data.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi