Critic National
critic national stiri 24/7

Declaraţie de presă – Deputat Nicolae Daniel Popescu (USR)

Delăsare şi nepăsare din partea autorităţilor locale şi judeţene din Suceava faţă de un fenomen tot mai frecvent şi mai „normal” la noi în ţară: ploile abundente. Solicit Guvernului să reabiliteze sistemele de canalizare din judeţul Suceava.

În urmă cu o săptămână, judeţele din nord-estul ţării s-au aflat sub cod roşu de inundaţii şi, după cum probabil ştiţi, pagubele nu au fost deloc neînsemnate. Însă, ca de fiecare dată, aceste fenomene au găsit din nou nepregătite autorităţile locale şi judeţene. De ce spun acest lucru? Pentru că nimic concret nu s-a făcut în acest sens de la ultimele inundaţii. În judeţul Suceava, de exemplu, pompierii militari ai ISU au trebuit să intervină pentru evacuarea apei din mai multe gospodării din Vatra Dornei, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Suceava.

Cauzele sunt, fireşte, de multă vreme ştiute: întâi de toate, lipsa modernizărilor la sistemele de canalizare sau lucrări prost gândite şi rău făcute. De asemenea, proasta întreţinere a acestor sisteme. Şi aceasta într-un context în care au existat fonduri europene şi fonduri guvernamentale puse la dispoziţia autorităţilor locale şi judeţene tocmai pentru asemenea obiective de investiţii. Situaţia de pe teren arată clar delăsare şi nepăsare din partea autorităţilor locale faţă de un fenomen tot mai frecvent şi mai „normal” la noi în ţară.

Această problemă mi-a fost adusă adesea la cunoştinţă în cadrul activităţii parlamentare din teritoriu, motiv pentru care m-am adresat Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, pentru a afla, de pildă, stadiul reabilitării reţelelor de apă şi canalizare în judeţul Suceava între anii 2016-2020. De asemenea, am sesizat Agenţia pentru Mediu Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava, pentru a le face cunoscută situaţia unor blocuri inundate dintr-un cartier câmpulungean. Probleme de felul acesta sunt zeci, poate chiar sute într-un singur sezon. Ceea ce este dramatic, însă, este că se repetă mereu acelaşi scenariu, iar acest lucru arată în mod clar lipsa unor lucrări solide, temeinice, făcute după toate standardele inginereşti la sistemele de canalizare. Şi, cu toate că unele localităţi urbane arată „bine” atunci când e vreme frumoasă, realitatea iese la iveală atunci când se manifestă fenomene extreme, precum ploile torenţiale.

Acest lucru arată negru pe alb că edilii multor localităţi din România sunt preocupaţi mai degrabă de cosmetică, decât de rezolvarea temeinică a problemelor cetăţenilor prin lucrări solide de infrastructură. Este adevărat că s-a construit foarte mult în România în ultimul deceniu, dar imobilele noi au fost racordate la aceleaşi sisteme depăşite de apă şi canalizare. Ne întoarcem, aşadar, la aceleaşi probleme.

Având în vedere această situaţie, solicit Guvernului să conceapă şi să lanseze un nou program pentru reabilitarea sistemelor de apă şi canal mai ales în zonele afectate. La fel de important, solicit Ministerului Mediului să organizeze în toate localităţile din judeţul Suceava acţiuni de verificare privind:

– deşeurile şi materialele lemnoase de pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor;

– depozitele de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite;

– modul în care au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi.

Deputat
Nicolae Daniel Popescu


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi