Spitalele modulare, un must have cu lacatul pus!
In sistemul de sanatate observi o dezorganizare care te afecteaza direct: In timp ce tu nu ai acces la tratament in multe spitale de stat pentru ca acolo sunt tratati exclusiv pacienti cu Covid, spitalele modulare pe care statul a dat bani multi sunt goale.
La Iasi, de exemplu, un spital modular trebuia construit inca de acum o luna. Pe banii fiecaruia dintre noi. Ce crezi? Inca nu e gata. Putine din cele 100 de containere din care trebuie asamblat spitalul au ajuns in tara.
Pe 26 mai, directorul EuroNest, o asociatie care se ocupa cu proiecte europene prin care a fost cumparat spitalul, spunea ca mai dureaza o saptamana.
Autoritatile explica: s-a ajuns aici din cauza carantinei din Turcia. Au fost insa si alte probleme. Presedintele CJ Iasi iti spune ca trei persoane ar fi plecat la furnizor, dandu-se drept angajati ai autoritatilor iesene, explicandu-le turcilor ca nu sunt bani pentru a finaliza plata si ca doar ei pot renegocia. Situatia a fost deja semnalata DNA-ului.
Spitalul modular va avea o capacitate de 250 de locuri. Daca va fi construit. Consiliile Judetene din Neamt si Iasi l-au cumparat cu 13,2 milioane de euro. Hai in alta parte de tara.
Afli ca un spital modular de 500 de locuri se afla in curtea Spitalului Victor Babes din Capitala. Este ridicat de Primarie. Aici nu sunt internati pacienti. Investitia pentru cele peste 250 de containere este in jur de 2 milioane de euro.
Bate vantul si in spitalul modular de pe Stadionul Portul din Constanta, gata de la inceputul lunii mai. A fost cumparat din Olanda de Ministerul Apararii Nationale prin compania Unifarm, cu 11. 5 milioane de lei. Cu o capacitate de peste 50 de locuri, si o tabara de carantinare de peste 100 de locuri, unitatea va fi folosita atunci cand spitalele unde sunt tratati pacienti cu Covid vor fi depasite. Stii ca acum asta nu se intampla.
Si spitalul modular din curtea Institutului Ana Aslan este gol. Corturile au fost inundate de ploi, iar acum sunt inlocuite cu containere. In schimb, in sectia de ATI din incinta Institutului sunt acum in jur de 20 de pacienti internati, e ca singurul lor unde sunt pacienti in stare grava, altul decat spitalele.
La inceputul lunii aprilie, medicul Camelia Roiu de la Spitalul de Arsi din Capitala spunea ca pacientii cu Covid ar fi trebuit tratati separat, in aceste unitati modulare, ci nu in spitalele clasice, avertizand ca pacientii cu afectiuni grave nu vor mai putea avea acces la ingrijiri medicale. Asa s-a si intamplat.
„Contractul este valabil pana pe data de 30 iunie, noi speram intre timp sa fie transportat spitalul. Am facut la institutiile statului, am depus toate materialele necesare, avem instiintare, ne-a spus furnizorul ca sta la dispozitia organelor abilitate”, spune Maricel Popa, presedintele CJ Iasi.
„Sunt pacienti cu diabet, cu cancere, cu traume, cu accidente vasculare, cu infarct, care vor muri pentru ca nu o sa mai avem unde sa-i tratam”, spunea la inceputul lunii aprilie Dr. Camelia Roiu, medic de ATI la Spitalul de Arsi.
„Nu pot sa estimez la momentul de fata daca vom ajunge sa folosim aceste spatii special amenajate. In principiu, va spuneam, la momentul de fata inca nu suntem la nivelul de depasire a capacitatii sistemului, dar nu trebuie sa ajungem acolo”, considera Dr. Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.
sursa: Orange