În primul an în care rezultatele la evaluarea națională nu mai sunt publice, copiii își spun notele și apar suspiciuni că lucrările nu sunt corect punctate. La Brașov, la proba la limba maternă, aproape 90 la sută dintre contestații au fost admise, iar notele au fost mărite și cu trei puncte și jumătate. Părinții celor care s-au temut să ceară o nouă corectare cer acum autorităților să reevalueze toate lucrările.
24 din cele 27 de lucrări pentru care s-a făcut contestație au primit note mai mari. Mai mult de jumătate dintre ele cu peste un punct. Cea mai mare diferență a fost de 3,5 puncte la o lucrarea notată inițial cu 4.6.
Părinții altor copii își pun acum întrebarea cât de corect au fost evaluate lucrările.
Mai mulți părinți au depus sesizări și memorii la Inspectoratul Școlar Brașov și la Ministerul Educației. Au cerut reevaluarea tuturor lucrărilor și amânarea termenului până la care elevii pot cere anularea notei primite la limba maternă.
Conform legislației, prima corectare, ca și contestațiile, se fac în centre de evaluare din județe diferite. Lucrările care au primit, după contestație, mai mult de un punct în plus, sunt reevaluate de o a treia comisie, dintr-un județ diferit de cele două anterioare, care acordă nota finală.
sursa: TVR