Critic National
critic national stiri 24/7

Fost pușcaș marin, acuzat de spionaj și condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia. Ambasadorul SUA la Moscova: “Am spus mereu că acest proces e o farsă. Iar acum a venit confirmarea”

Un tribunal din Moscova l-a declarat vinovat pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan și l-a condamnat la 16 ani de detenție, într-o închisoare de maximă securitate.

Un tribunal din Moscova l-a declarat vinovat pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan și l-a condamnat la 16 ani de detenție, într-o închisoare de maximă securitate.

Cetățeanul american, care este acuzat de spionaj în favoarea SUA a rămas și fară cei 80 de mii de dolari, găsiți asupra lui în timpul arestării. Banii au fost confiscați de statul rus prin aceeași decizie a tribunalului din Moscova.

Paul Whelan se află în detenție de când a fost reținut într-o cameră de hotel din Moscova la data de 28 decembrie 2018. Anchetatorii ruși susțin că cetățeanul american a fost prins în flagrant în timp ce primea un stick USB cu datele personale ale ofițerilor unei diviziuni operative din cadrul Serviciului rus de Securitate FSB. Paul Whelan susține că i s-a întins o cursă și credea că pe stick sunt fotografiile făcute în timpul unei vacanțe petrecute anterior în Rusia. Diplomații americani declară că sunt dezamăgiți de sentință pronunțată de justiția rusă.

“Am spus mereu că acest proces e o farsă. Iar acum a venit confirmarea. Un cetăţean american a fost condamnat la 16 ani închisoare, pentru o infracţiune pentru care nu există nicio dovadă”, a declarat John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova.

Procucorii au cerut 18 ani de detenție pentru Paul Whelan și precizează că cetățeanul american intrase în colimatorul serviciilor ruse de informații încă din 2007. Whelan vizita Rusia o dată pe an, cu predilecție Moscova și Sankt Petresburg și căuta să se împrietenească cu ofițeri activi din structurile de securitate – mai declară anchetatorii ruși.

Avocatul lui Paul Whelan intenționează să facă recurs dar nu exclude nici varianta unui posibil schimb al acestuia cu cetățenii ruși Victor Bouț – cunoscut traficant de arme sau Constantin Yaroșenko – ambii aflați în închisori din Statele Unite.

sursa: http://stiri.tvr.ro/


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi