In sfarsit! Masinile abandonate vor putea fi ridicate mai rapid de pe drumurile publice

thumbs

Presedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale. Legea, initiata de senatorul USR Nicu Falcoi, prevede ca masinile abandonate vor putea fi ridicate mai rapid de pe drumurile publice.

Conform noii legislatii, un vehicul va fi considerat abandonat daca a fost lasat pe drumuri/parcari publice mai mult de 6 luni fara ITP si asigurare RCA in vigoare, iar proprietarul nu a platit impozitul aferent.

Perioada in care vehiculele pot ramane neutilizate in parcarile publice va fi scurtata de la 1 an la 6 luni, in timp ce definitia termenului „vehicule fara stapan” se modifica pentru a include si acele vehicule inmatriculate in strainatate, care nu puteau fi ridicate din simplul motiv ca nu au numere de inmatriculare romanesti.

Initiativa prevede obligatia autoritatilor sa inmaneze sau, in cazuri exceptionale, sa afiseze la adresa de domiciliu a proprietarului somatia de plata, in timp ce proprietarul are la dispozitie 5 zile de la primirea somatiei pentru a depune dovada achitarii taxelor auto, amenzilor si dovada efectuarii ITP-ului.

„Este o victorie a bunului simt civic si a responsabilitatii individuale. Pe de o parte, nu poti permite, ca autoritate, sa lasi pe marginea drumurilor mii si mii de masini neasigurate si nesigure din punct de vedere tehnic – riscuri majore pentru circulatie – si, in acelasi timp sa nu te achiti de responsabilitatile care iti revin ca si proprietar al unui bun. In plus, nu de multe ori, masinile abandonate devin depozite de gunoi, ceea ce reprezinta un serios risc de sanatate publica”, a declarat senatorul USR Nicu Falcoi dupa aprobarea proiectului in Parlament.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.