Strategia națională de apărare a României pentru următorii patru ani a fost adaptată contextului internațional provocat de epidemia cu coronavirus. Documentul a fost aprobat astăzi de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care s-a întrunit în sistem de videoconferință. Potrivit președintelui Klaus Iohannis, evoluția ciclică a virusului obligă statul să continue măsurile de gestionare a epidemiei. Acestea sunt necesare pe mai multe planuri: medical, al ordinii publice, dar și în educație, servicii publice și economie. Strategia națională de apărare trebuie să fie aprobată și de Parlament.
Președintele Klaus Iohannis prezentat principalele puncte ale noii Strategii Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.
„Strategia a fost elaborată în contextul unei pandemii care a afectat toate statele lumii şi care a declanşat o criză economică profundă. În aceste condiţii speciale, relaţiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, fapt care sporeşte volatilitatea şi impredictibilitatea şi aşa deja accentuate ale mediului de securitate internaţional. România a trebuit să facă faţă într-un timp scurt acestei pandemii, iar perspectiva unei evoluţii ciclice a virusului obligă statul român să continue măsurile pentru a creşte capacitatea de gestionare a unei asemenea crize pe multiple planuri: medical, al ordinii publice, din perspectiva sistemului educaţional, a asigurării serviciilor publice şi, mai ales, în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice”, a precizat şeful statului, în cadrul unei declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni.
Potrivit preşedintelui, noua strategia oferă răspunsuri la întrebările „esenţiale” privind obiectivele naţionale prioritare pentru asigurarea securităţii ţării şi a cetăţenilor şi arată ce trebui făcut pentru ca acestea să fie atinse.
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:
Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT au fost incluse subiecte referitoare la: Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024; forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2021 şi programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă.
În cadrul şedinţei CSAT au fost analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, a arătat Administraţia Prezidenţială.
sursa: http://stiri.tvr.ro/